Kitap

Herkesin Okuması Gereken 12 En İyi Hint Romanı

Herkesin Okuması Gereken 12 En İyi Hint Romanı. Oraya seyahat edemiyorsanız, bir sonraki en iyi şey kurgu eserlerinden birine girmektir. Delhi, Agra ve Jaipur’un kültürel ihtişamından Bollywood’un cazibesine kadar Hindistan büyüleyici bir yer.

Herkesin Okuması Gereken 12 En İyi Hint Romanı

Dünyadaki en kalabalık ikinci ülke ve farklı kültürü ve karmaşık tarihi hakkında bilgi edinmenin, onu okumaktan daha iyi bir yolu yok.

Hindistan’ın uzun ve seçkin bir edebi kaydı var. Ülkenin ilk yazılı eserleri 1500’lere kadar uzanıyor ve sözlü geleneği bundan daha da eskidir.

Yüzyıllar geçtikçe, Hindistan’ın edebi kültürü gelişiyor – son 50 yılda Booker Ödülü’nü kazanan etkileyici Hintli romancıların gösterdiği gibi.

Bunlar , Küçük Şeylerin Tanrısı Arundhati Roy, The White Tiger’ı yazan Aravind Adiga ve Kayıp Mirasının yazarı Kiran Desai’dir . Hindistan’da doğan, ancak İngiliz vatandaşı olan Salman Rushdie, 1981 Geceyarısı Çocukları Booker Ödülü’nü kazandı .

1. Fabin & Faber tarafından yayınlanan Rohinton Mistry’in ‘A Fine Balance’

Başbakan Indira Gandhi’nin sivil huzursuzluk nedeniyle acil bir durum ilan ettiği 1975’te kurulan bu güzel roman, dört yabancının hikayesi – dul, pastoral tepe istasyonu evinden sökülen genç bir öğrenci ve iki terzi yerli köylerinin kast şiddetinden kaçtı. Dörtlü birlikte sıkıştı, sıkışık bir daireyi paylaştı ve Hindistan’ın siyasi kargaşasının ortasında belirsiz bir gelecekle karşı karşıya kaldı. 1996 Booker Ödülü için kısa listeye giren Mistry’in güzel yazılmış romanı edebi bir tur güçtür.


2. Vikram Seth’in Orion tarafından yayınlanan ‘A Uygun Çocuk’

1993 yılında yayınlanan bu büyük tome – İngilizce dilinde tek bir ciltte yayınlanan en uzun romanlardan biri – çok sevilen bir klasik. Yeni bağımsız, bölüm sonrası Hindistan’da yer alan film, Rupa Mehra’nın ruhlu öğrenci kızı Lata’nın “uygun bir çocukla” evliliğini düzenleme çabalarına odaklanan dört ailenin hikayelerini takip ediyor. Bu destansı öykünün ilk ekran versiyonu şu anda Hindistan’da çekiliyor ve 2020’nin sonlarında BBC1’de gösterilecek. bölüm, ”diyor TV senaryosu yazarı Andrew Davies.


3. Harper Perennial tarafından yayınlanan Arundhati Roy’un ‘Küçük Şeylerin Tanrısı’

Bu iddialı ilk roman 1997’de yayınlandığında edebi dünyayı fırtınaya aldı. Roy daha önce senarist, aktör ve aerobik eğitmeni olarak çalışıyordu, ancak aylar içinde kitabı tüm dünyayı sattı ve Booker Ödülü’nü aldı. Güney Kerala eyaletinde yer alan tesis, ziyaret eden İngiliz kuzenlerini boğarak dünyalarının kazara ölümle geri dönülmez bir şekilde sarsıldığını gören ikizler Estha ve Rahel’in çocukluk deneyimlerini anlatıyor. Lirik, büyülü ve güzel yazılmış, iç içe aile yaşamları, doğum ve ölüm ile sevgi ve kaybın zorlayıcı hikayesi.


4. Vintage tarafından yayınlanan Salman Rushdie’nin ‘Midnight’s Children’

Salman Rushdie’nin klasik romanı, Booker hakemleri tarafından üç kez şaşırtıcıydı. 1981’de Booker’ı kazandı, 1993’teki ödülün 25. yıldönümü için Booker Booker olarak değerlendirildi ve 2008’de tüm zamanların en büyük Booker Ödülü sahibi seçildi. Gece yarısının felçinde doğan, Hindistan’ın bağımsızlığının tam zamanında, romanın kahramanı Saleem Sinai, hepsi özel hediyeleri olan ve telepatik olarak bağlantılı olan 1,001 “gece yarısı çocuklarından” biridir. Rushdie, romana girişte, batıdaki insanların romanı “bir fantezi olarak” okuma eğiliminde olduğunu söylerken Hindistan’da okuyucular bunu “oldukça gerçekçi, neredeyse bir tarih kitabı” olarak düşünüyorlar.


5. Penguen tarafından yayınlanan Kiran Desai tarafından ‘Kaybın Mirası’

Kiran Desai’nin ikinci romanı 2006’da Booker Ödülü’nü kazandığında baş yargıç Hermione Lee bunu “insancıl genişlik ve bilgelik, komik hassasiyet ve güçlü siyasi keskinlik romanı” olarak nitelendirdi. 1986’da, Himalayalar’da yüksek harap bir konakta yaşayan acı bir yaşlı yargıç, oğlu Biju’nun çalıştığı yetim torunu Sai ve aşçısı olan güçlü ve çok erişilebilir bir hikayenin hikayesi. New York’ta ve ABD göçmenlik hizmetlerinden bir adım önde olmaya çalışıyoruz.


6. Abacus tarafından yayınlanan Gregory David Roberts’ın ‘Shantaram’

Gregory David Roberts’ın lunapark treni hayatı bir gerilim gibi okuyor. Eski silahlı bir soyguncu ve reformlu eroin bağımlısı, bir Avustralya hapishanesinden Hindistan’a kaçtı, burada Mumbai’de bir gecekondu mahallesinde yaşadı, ücretsiz bir sağlık kliniği başlattı, mafyaya katıldı ve Bollywood film endüstrisinde çalıştı. Bu sayfa çeviren ilk roman, Mumbai yeraltı dünyasındaki kendi deneyimlerine dayanıyor ve iri 900 sayfaya ulaşıyor.


7. Atlantik tarafından yayınlanan Aravind Adiga’dan ‘Beyaz Kaplan’

Balram Halwai’nin “tatlı, masum köy aptalı” ndan acımasız girişimciye yolculuğunun büyüleyici hikayesi 2008’de Booker Ödülü’nü doldurdu. ve çocuklar gürültülü alışveriş merkezleri, trafik sıkışıklığı ve gecekondu mahalleleriyle Delhi şehri “yaşları için çok yalın ve kısa”. Filmi de izleyin – başrollerde Rajkummar Rao ve Priyanka Chopra ile bir Netflix uyarlaması sürüyor.


8. Picador tarafından yayınlanan Sunjeev Sahota’dan ‘Kaçakların Yılı’

Sunjeev Sahota’nın ikinci romanı, İngiltere’de iş aramak için Hindistan’dan kaçan üç göçmen işçinin (Tochi, Avtar ve Randeep) hayatını anlatıyor. Kitabın ilk yarısında, Hindistan’daki yaşamları hakkında dünyanın diğer tarafına taşınmak için farklı nedenleri ile ilgili bölümler yer alıyor. Randeep vize almak için evlenir, Avtar öğrenci olarak poz verir ve Tochi İngiltere’ye bir kamyonun arkasındaki sahte pasaportla gelir. Kitap 2015 Booker Ödülü için kısa listeye alındı.


9. Neel Mukherjee’nin Vintage tarafından yayınlanan ‘Başkalarının Hayatı’

2014 yılında Booker Ödülü ve Costa Roman Ödülü’ne kısa listeye giren Neel Mukherjee’nin ikinci romanı 1960’lı Kalküta’da geçiyor ve açlıktan ölmeyen karısını ve çocuklarını besleyemeyen ve kendini öldürmeden önce öldüren umutsuz bir adamın şok edici hesabıyla açılıyor. Bu şok edici sahne, biri aşırılık yanlısı politik aktivizme karışmış olan zengin Ghosh ailesinin hikayesiyle yan yana geliyor. Varlıklar ve sahipsizler arasındaki uçurumun güçlü bir kuşak hikayesi.


10. Penguen tarafından yayınlanan Shashi Tharoor’un ‘Büyük Hint Romanı’

İlk kez 1989’da yayınlanan bu kitabın büyük bir başlığı var, ancak Shashi Tharoor en başından beri “birincil ilham kaynağı” – antik Hindistan’ın iki büyük Sanskrit destanından biri olan Mahabharata’ya bağlı olduğunu açıkça ortaya koyuyor . Sanskritçe Maha harika, Bharata Hindistan demektir. Tharoor, Mahabharata’yı İngiliz sömürge yönetiminden “özgürlük mücadelesi ve bağımsızlık zaferleri ve hayal kırıklıkları” na kadar 20. yüzyılın büyük Hint siyasi olayları hakkındaki bu hiciv romanı için bir çerçeve olarak kullanıyor .


11. Simon & Schuster tarafından yayınlanan Kishwar Desai’nin ‘Witness the Night’

Travmatik bir genç kız 13 kişinin öldürüldüğü bir evde zar zor hayatta olduğunda, yerel polis onun katil olduğunu varsayar. Ancak davayı gözden geçirmek için getirilen cılız cin-sosyal bir sosyal hizmet uzmanı, kızın çerçevelenmiş olduğuna ve masumiyetini kanıtlamaya ikna olduğuna inanıyor. Kishwar Desai, Hindistan’ın bazı bölgelerinde hala var olan bebek kızları öldürmenin gizli skandalı öfkeden ötürü çarpıcı ilk romanını sadece dört haftada yazdı. 2010’da Costa ilk roman ödülünü kazandı.


12. Tinder Press tarafından yayınlanan Mahesh Rao tarafından yayınlanan ‘Polite Society’

Eğer hafif bir okuma arıyorsanız, Mahesh Rao’nun güzelce gözlenen ve esprili ikinci romanı Jane Austen’ın çağdaş bir sürümünü denemek Emma . Ania Khurana, lüks bir Delhi konağında şımarık, zengin 25 yaşında bir yaşamdır. Şehirde herkesi tanıyor ama sıkılmış ve eğlenceye ihtiyacı var. Emma Woodhouse’un çöpçatanlık adımlarını izleyen Ania, ilk önce spinster teyzesi için bir koca bulur, ardından arkadaşını Dimple için aynısını yapmaya odaklanır, sadece gerçek aşk yolunun her zaman pürüzsüz olmadığını bulmak için.

Bu 12 olağanüstü romandan bir favori seçmek zor.


👉 Öğrenci Gündemi’ ni İnstagram’dan Takip Etmek İçin Tıklayınız

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu