Lise

2024 AYT Kaynak Önerileri (Kolay-Orta-Zor-Kaynaklar)

2024 AYT Kaynak Önerileri (Kolay-Orta-Zor-Kaynaklar). Yüksek Kurumlar Sınavına hazırlanan öğrencilerin kaynak arayışına yardımcı olabilmek için yeni nesil soru bankası ve konu anlatımına sahip 2024 AYT kaynak önerileri kolay-orta-zor listesi hazırladık. 2024 AYT kaynak önerileri listemizde AYT Matematik, AYT Geometri, AYT Türkçe, AYT Tarih, AYT Coğrafya, AYT Fizik, AYT Kimya ve AYT Biyoloji soru bankası ve konu anlatımı kaynak önerilerine ulaşabilirsiniz.

2024 AYT Kaynak Önerileri

Alan Yeterlilik Sınavı (AYT) sınavına 4 yıllık lisans bölümleri girmek isteyen adayların girdiği sınavdır. adayların kendi alanlarına dair ileri seviye bilgileri (sözel-sayısal-eşit ağırlık) test edilmektedir. AYT sınav soruları genel olarak lise 11. ve 12. sınıfta işlenen konulardan gelmektedir. AYT sınavında 120 soru sorulur ve sınav süresi 180 dakikadır. 2023 AYT konuları ve soru dağılımı bu linke tıklayarak öğrenebilirsiniz.

AYT sınavında derslerin soru dağılımı ise aşağıdaki gibidir:

Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 Testinde (Türk Dili ve Edebiyatı 24 soru, Tarih/1 10 soru Coğrafya/1  6 soru) toplam 40 soru vardır.

Sosyal Bilimler-2 Testinde (Tarih/2 11 soru, Coğrafya/2 11 soru, Felsefe Grubu (Felsefe, Sosyoloji, Psikoloji, Mantık) 12 soru, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ya da ek olarak Felsefe Grubu soruları) toplamda 40 soru vardır.

Matematik Testi de toplam 40 sorudan oluşurken, Fen Bilimleri Testi ( Fizik 14 soru, Kimya 13 soru, Biyoloji 13 soru) toplam 40 soruyu içerir.

Adayların tercih yapacakları puan türlerine göre çözmeleri gereken bölümler ise şöyledir;

Sayısal adayları: Matematik + Fen Bilimleri

Sözel Adayları: Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 + Sosyal Bilimler-2

Eşit Ağırlık Adayları: Matematik + Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1

AYT puanı hesaplanırken, adayların TYT puanının %40’ı, AYT puanının ise %60’ı baz alınır.

TYT’ye her aday girdiği için derslerin katsayıları değişmezken, AYT’de sözel, sayısal ve eşit ağırlık olmak üzere 3 farklı alana göre puanlar hesaplanmaktadır. Bu nedenle her dersin kat sayısı farklıdır.

AYT sınav içeriği hakkında bilgi verdikten sonra gelin hep birlikte AYT soru bankası ve konu anlatımı kitap önerileri 2023 listemize göz atalım.

2023 AYT Matematik Kitap Önerileri

2023 AYT Geometri Kitap Önerileri

2023 AYT Edebiyat Kitap Önerileri

2023 AYT Tarih Kitap Önerileri

2023 AYT Coğrafya Kitap Önerileri

2023 AYT Biyoloji Kitap Önerileri

2023 AYT Kimya Kitap Önerileri

2023 AYT Fizik Kitap Önerileri


Yukarıdaki bağlantılar yardımıyla ulaşabileceğiniz 2022 AYT Kitap Önerileri yazıları, daha önceden bu kitapları çözmüş, deneyimlemiş, başarı elde etmiş öğrencilerin ve öğretmenlerin yorumları dikkate alınarak hazırlanmıştır. Sizin de beğenerek çözdüğünüz ve tavsiye etmek istediğiniz AYT kitap önerileri varsa yorumlar kısmında belirtebilirsiniz.


Kitap Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yeni sınav sistemi ile birlikte ÖSYM sordukları soru tarzını değiştirdi. Yeni sınav sistemine öğrencilere sorular hikayeleştirilerek sorulmaktadır. Bu sorulara “yeni nesil sorular” adı verilmektedir. Yeni nesil sorularda öğrencilere soru doğrudan sorulmak yerine gerçek hayatta karşımıza çıkabilecek şekilde soruluyor. Öğrencilerin yıllardır sorduğu “bu bizim gerçek hayatta ne işimize yarayacak?” sorusu yeni sınav sisteminde göz önünde bulundurmuş olmalı. Bu hikayeleştirilmiş sorular ile öğrencilerin soruyu yorumlanmasını, okuduğu anlamasını ve mantık yürütmesini istemektedir.

Bunun yanında YKS sınavında sorulan birçok soruda artık öğrencilerden soruyu bilgisiyle çözmesi değil verilen bilgiyi yorumlayıp cevaba ulaşması sorulmaktadır. Yeni sınav sistemi ile birlikte artık öğrencilerin bilgisinden çok yorumlama yeteneği ölçülmektedir.

AYT soru bankası ve konu anlatımı kitabı alırken kitapların içeriğinde yeni nesil sorular bulunmasına dikkat etmelisiniz. Çünkü eski tip soruları çözmeniz sınava hazırlanmak için size yeterli olmayacaktır. Eski tip soruların yanına mutlaka yeni nesil sorular çözerek sınava hazırlanmalısınız. Eski kitaplarınız varsa onlara da göz atabilirsiniz.

Her kitabın kendine göre seviyeleri vardır. Eğer siz bir derste pek başarılı değilseniz, denemelerde netleriniz 0-5 net arası geliyorsa, kaynak seçerken orta ve zor kaynak seçmenizin size hiçbir katkısı olmayacaktır. Çünkü yüksek ihtimalle bu kaynakları çözemeyecek ve motivasyonunuzu düşüreceksiniz. “Ben bu dersi yapamıyorum” algısı oluşturacaksınız. Bu da sizi olumsuz etkileyecektir.

Bu nedenle kaynak seçimi yaparken seviyenizi belirleyin ve seviyenize uygun kaynak seçimi yapmalısınız.


İlginizi Çekebilir 👇

En İyi TYT Deneme Önerileri 2024 (Kolay-Orta-Zor)

2024 YKS (TYT-AYT-YDT) Konuları ve Soru Dağılımı

YKS (TYT-AYT) Youtube Kanal Önerileri 2024


👉 Öğrenci Gündemi’ ni İnstagram’dan Takip Etmek İçin Tıklayınız

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu