Oyun

Yeni Trend Oyun Wordle Nedir, Nasıl Oynanır?

Son zamanların en popüler söz oyunlarından olan Wordle, Amerikalı Josh Wardle’nin yaptığı bir oyundur ve ülkemizde çok fazla oynanır hale gelmiştir. Her gün wordle tr günün kelimesi araştırılan ve sosyal medyada da sıklıkla paylaşımı yapılan bu oyun hakkında tüm detaylar makalemizde...

Yeni Trend Oyun Wordle Nedir, Nasıl Oynanır?. Son günlerde popüler haline gelen Wordle, aslında bir kelime bulmaca oyunu. Geçtiğimiz sonbahar ilk kez kullanıma sunulan oyun kısa sürede dünyada ve Türkiye’de Wordle Türkçe/Tr  olarak popüler hale geldi. Günlük olarak araştırılan Wordle tr günün kelimesi her gün değişmekte. Peki Wordle Nedir, Nasıl Oynanır? tüm detayları makalemizde bulabilirsiniz.

Wordle Nedir?

Wordle oyununu günde sadece 1 kere oynayabilirsiniz. Yani oyun bağımlılık yapmaz. Günlük 1 bilme hakkınız ve en fazla 6 tahmin hakkınız bulunmaktadır. Wordle’ı geçtiğimiz kasım ayında günlük sadece 90 kişi oynarken The Guardian’a göre, şu an oyuncuların sayısı 2 milyonu aşmış durumda. Psikolog olan  Lee Chambers, Wordle’ın beynin hem dil hem de mantık işleme alanını uyardığını ifade ediyor. Chambers, tıpkı diğer oyunlarda olduğu gibi Wordle’ı oynarken de vücudun dopamin salgıladığını ifade ediyor. Bu nedenle oyun, çok sayıda kullanıcıyı kendine çekiyor.


Wordle Nasıl Oynanır?

 

Oyunda ilk olarak rastgele 5 harfli bir kelime tahmini yazıyoruz. Tahmin yaptıktan sonra sol alttaki Enter tuşuna basın. Ardından eğer yeşil renkli harf yanarsa o harfi doğru tahmin etmiştirsiniz demektir. Turuncu renk yanarsa da harf doğru fakat yeri yanlış demektir. Şimdi birlikte oynayalım:

  • –  ilk olarak “Haber” tahmini yaptık. Hiç renk yanmadı. Devam edelim.
  • – İkinci tahminimiz “Kolye” olsun. Yine bilemedik.
  • – Üçünü tahminimizi “Vakit” olarak yapalım. Evet İ harfini bildik. V harfini de bildik ama yeri yanlış.
  • – Diğer tahminimiz “Ceviz” oldu. Son 3 harfi bilmiş olduk. Yani kelimemiz –VİZ şeklinde olacaktır. Son 3 harfi VİZ ile bitiyor.
  • – O zaman son tahminimiz gelsin: DÖVİZ

diğer bir şekilde örneklendirecek olursak;

Wordle’ da oyuncuları yönlendirmek için gri, sarı ve yeşil renkler kullanılmakta. Gri kutular, o harfin doğru kelimede hiç olmadığı anlamına geliyor. Aslında oyunun en kritik ve çekici kılan kısmı da burada karşımıza çıkıyor. Tahmin ettiğiniz kelime içindeki harfler, doğru yerdeyse kutucuk yeşil yanıyor. Doğru yerde kullanılmayan harfler ise sarı renge değişiyor.

Oyundaki ilk kelime tahmini oldukça önemli. Başarılı bir açılış hamlesi için ilk kelimenin beş farklı harften oluşmasına dikkat edebilirsiniz. Benzer şekilde üç sesli harf ve iki sessiz harften oluşan bir kelime tahmininde bulunmak, daha kısa sürede doğru kelimeye ulaşmanıza yardımcı olabilir. İlk kelime tahmininde bazı harfler griye döndüyse, ikinci tahminde o harfleri kullanmaktan kaçınmanız gerekiyor. Oyuncular, kelimeyi doğru tahmin ettiği takdirde kutucukların tamamı yeşile dönerek vurgulanıyor.

Öte yandan oyunun günde sadece bir kere oynanabilmesi Wordle trendini besleyen unsurlar arasında bulunuyor. Kullanıcılar sürekli oyun oynamadıkları için oyundan sıkılmıyor. Wordle oyununun App Store ve Google Play’de uygulaması bulunmuyor. Oyun sadece web sitesi üzerinden oynansa da uygulama mağazalarında birçok klon ortaya çıkmış durumda. Oyunun İngilizce versiyonu için buraya, yeni geliştirilen Türkçe versiyonu için buraya tıklayabilirsiniz.


İlginizi Çekebilir ➡ Epic Games Ücretsiz Oyunlar Listesi 2021 ( Tam Liste)

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu