Üniversite

Anaokulu Öğretmeni Nasıl Olunur? Anaokulu Öğretmeni Maaşları 2024 Ne Kadar?

Anaokulu Öğretmeni Nasıl Olunur? Anaokulu Öğretmeni Maaşları 2024 Ne Kadar? Lise Mezunu Anaokulu Öğretmeni Olabilir mi? Son yıllarında en çok terci edilen meslekleri arasında yer alan Anaokulu Öğretmenliği hakkında en çok merak edilen sorular arasında yer alıyor.

Anaokulu Öğretmeni Nasıl Olunur?

Anaokulu öğretmeni, anaokulu veya okul öncesi eğitim kurumlarında çalışan ve 3-6 yaş arası çocuklara eğitim veren bir öğretmendir. Anaokulu öğretmenleri, çocukların sosyal, duygusal, bilişsel ve motor becerilerini geliştirmek için oyun tabanlı öğretim yöntemlerini kullanır. Ayrıca çocukların dil becerilerini, öz bakım becerilerini ve öğrenmeye olan ilgilerini desteklerler. Anaokulu öğretmenleri, çocukların güvenliğini sağlamak, sınıf düzenini sağlamak ve ebeveynlerle iletişim kurmak gibi görevleri de yerine getirirler.

Anaokulu Öğretmeni olmak için ilk olarak YKS sınavına girip, bu alanda eğitim veren üniversiteleri kazanıp geçer derecede mezun olmak gereklidir.

  • Ev Ekonomisi,
  • Çocuk Gelişimi,
  • Okulöncesi Öğretmenliği

Anaokulu Öğretmenliği olarak ayrılmaktadır.
İsminde öğretmenlik geçen bölümler kamuda çalışmak için formasyon gerektirmez. Fakat Ev Ekonomisi ve Çocuk Gelişimi bölümleri formasyon (veya yüksek lisans) almak zorundadır. Formasyon almayan ev ekonomisi ve çocuk gelişimi bölüm mezunları özel sektörde rahatça iş bulabilmektedirler.

Tüm bölümlerde öğretmenlik için sadece formasyon veya mezuniyet yetmez. Bu alanda çalışmak isteyen adaylar ayrıca o yılın geçerli KPSS sınavlarına da iştirak etmeli. Ardından Milli Eğitim Bakanlığı tarafından atama beklemelidir.

Anaokulu öğretmeni çalışma şartları devlette veya özel sektörde görev yapılmasına bağlı olarak değişiyor. Devlette öğretmen olarak çalıştığınızda en az 6 saat çalışmanız gerekiyor. Günlük çalışma saatiniz en fazla 8 saat olabiliyor. Üstelik haftalık olarak çalıştığınız her 18 saatten fazlasının ücretini alabiliyorsunuz.

Özel sektörde görev yaptığınızda ise çalışma saati ortalama 9 saattir. Çünkü özel okullar tam gün eğitim veriyor ve buna bağlı olarak çalışma saatleri 08.00 ile 17.00 arasında oluyor. Ancak fazla çalışılan saat için herhangi bir ek ödeme yapılmıyor. Kısacası çalışma saatleri bakımından devlet okulları daha avantajlıdır.


Anaokulu Öğretmeni Maaşları 2024 Ne Kadar?

Anaokulu öğretmen maaşı görev yapılan kurum ve diğer unsurlara göre farklılık göstermektedir. Görev yapılan yerin devlet okulu veya özel okul olması maaşları fazlasıyla etkiliyor. Bunun dışında görev süresi, deneyim ve eğitim düzeyi gibi unsurların da yine maaşlar üzerinde etkili oluyor. Yani kadrolu anaokulu öğretmeni maaşı zaman zaman değişiklik gösteriyor. Anaokulu yardımcı öğretmen maaşları ise sorumlu öğretmenlerden bir miktar daha az. Bu öğretmenler her okulda ortalama 1.000 TL daha az ücret alıyor.

2024 Anaokulu Öğretmen Maaşları 23.000 TL ila 34.000 TL arasında değişiklik göstermektedir.


Anaokulu Öğretmeni Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Devlet okulları, gündüz bakım evleri ve özel kreşlerde çalışma imkanı bulunan Anaokulu Öğretmeninin sorumlulukları şunlardır;

  • Öğrencileri tanıma amaçlı ebeveyn ile görüşme gerçekleştirmek,
  • Çocukta bulunması muhtemel fobi, kronik hastalık gibi konular hakkında velinin yaptığı bilgilendirmeleri kayıt altına almak,
  • Öğrencilerin beslenme ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlamak ve çocukların bireysel olarak yemek yeme becerisi kazanmalarına yardımcı olmak,
  • Kişisel temizliklerini yapmaları konusunda öğrencileri teşvik etmek,
  • Öğrencilerin sınıf içerisinde birbirleriyle sağlıklı iletişim kurmalarını sağlamak,
  • Belirlenen müfredat çerçevesinde eğitim materyalleri hazırlamak,
  • Oyun kavramı etrafında çocukların yaşlarına uygun bilgileri öğrenmelerini sağlamak,
  • Okul Müdürü ve Pedagog ile iş birliği içerisinde çalışmak,
  • Okul sınırları içerisinde çocukların güvenliğinin sağlandığından emin olmak.

İlginizi Çekebilir 👇

👉 Okul Müdürü Nasıl Olunur?

👉 Okutman Nasıl Olunur?

👉 Akademisyen Nasıl Olunur?

👉 Öğrenci Gündemi’ni Instagram’dan Takip Etmek İçin Tıklayınız

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu