Öğrenci Gazetesi

2024 DGS Konuları ve Soru Dağılımı

2024 DGS Konuları ve Soru Dağılımı. Dikey Geçiş Sınavı (DGS) 2 yıllık meslek yüksek okulları ve açık öğretim ön lisans bölümlerinden mezun olan öğrencilerin 4 yıllık lisans programında eğitimlerine devam etmek için katıldıkları bir sınavdır. 2000 yılından bu yana yapılan sınavın amacı öğrencilerin lisans eğitimi için sayısal ve sözel alanda akıl yürütme becerilerinin test edilmesidir. DGS kaç soru var diye soruyorsanız, toplamda 120 sorudan oluşmaktadır. 60 sayısal, 60 sözel sorudan oluşan sınav için süre 150 dakikadır. DGS dersleri ise Türkçe, matematik ve geometri şeklindedir. Sınavda 4 yanlış 1 doğruyu götürmektedir. Bu yazımızda DGS konuları ve soru dağılımı listesini de paylaşıyoruz.

2024 DGS Konuları ve Soru Dağılımı

2 yıllık eğitimini başarı ile tamamlayan öğrencilerin 4 yıllık lisans programlarında devam edebilecekleri programlara kayıt yaptırmaları için uygulanan Dikey Geçiş Sınavı ÖSYM tarafından yapılmaktadır. Bu sınav için her üniversitenin %10 kontenjan açma zorunluluğu bulunmakla birlikte, adayların ise 30 tercih yapma hakkı bulunmaktadır.

ÖSYM tarafından hazırlanan sınav soruları her yıl değişiklik gösteriyor. Özellikle aşağıda belirteceğimiz konu başlıklarından mutlaka çıkacak diye bir şart yok. Bazı yıllarda soru çıkan konudan diğer yıl çıkmazken, kimi yıllarda ise bir konudan 3-5 soru gelirken diğer yıl daha fazla soru çıkabiliyor. Alttaki mavi butonlar üzerinden DGS konuları ve hangi yıl hangi konudan kaç soru çıkmış öğrenebilirsiniz.

➡ DGS Türkçe Konuları ve Soru Dağılımı

➡ DGS Matematik Konuları ve Soru Dağılımı


DGS’ye Kimler Başvurabilir?

Dikey Geçiş Sınavı’na üniversitelerin 2 yıllık öğretim programını o yıl bitirecek olan ya da son sınıf ve staj dışındaki mezuniyet için gerekli şartları sağlamış olan öğrenciler başvurabilmektedir. Buradan da anlaşılacağı gibi Dikey Geçiş Sınavı’na başvurabilmek için öğrencilerin staj yapmış olma zorunluluğu yoktur. Fakat sınavı kazanan bir adayın 4 yıllık programa kaydını yaptırabilmesi için stajını tamamlamış olması zorunludur.


DGS’ye Nasıl Çalışılmalı?

Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki DGS’ye nasıl çalışmalı sorusunun cevabı tamamen sizde. Öncelikle dikey geçiş sınavının genel anlamı ile kazanamayacağınız bir sınav olduğunu düşünmeyin. Çünkü üniversitenin 2 yıllık bir programını tamamlayan çoğu öğrencinin başarılı olabileceği bir sınav. Eksik olduğunuz konuları belirleyerek bu yönde bir çalışma programı oluşturmanızı tavsiye ederiz. Bunun yanında dgs denemeleri çözmeyi ihmal etmeyin. Bilhassa son sınıf öğrencisi olarak hem mezuniyete odaklanıp, hem de Dikey Geçiş hedefi olanlar için fazla kasmamak gerektiğini belirtelim.

Dikey Geçiş Sınavı için not ortalamasının büyük rol oynadığını belirtmekte de fayda var. Not ortalamanız 3.00 üzerinde ise bu sınavdan başarı yakalama olanağınız daha da artacaktır. Bu nedenle düşük bir not ortalamasına sahipseniz elbette ki sınavdan başarılı olmak için daha yoğun bir çaba harcamanız gerekir. DGS konu dağılımı listesinde epeyce bir zaman harcayacaksınız. Bir anlamda bu sınava hazırlanırken not ortalamanızı da yüksek tutmanızın önemli olduğunu unutmamanız şart.


DGS çalışma tüyoları;

  • Okul dışında kalan vaktinizin çoğunluğunu soru çözerek geçirmenizi tavsiye ederim. Özellikle hafta sonu konu çalışma, hafta içindeki boş vakitlerinizde ise soru ya da deneme çözme şeklinde bir program oluşturabilirsiniz.
  • DGS hazırlanırken konu çalışmadan ziyade bol soru çözmenizi öneririm. Ne kadar fazla soru çözerseniz (özellikle geçmiş yıllarda çıkmış sorular) o kadar fayda göreceksiniz.
  • Bu sınav genel anlamda pratik düşünme, akıl yürütebilme ve mantık yürütmeye dayalı olduğu için mantık sorularına yoğun önem vermelisiniz. Örneğin; sözel kısımdaki son 6-8 soruluk mantık test sorularının çoğu adayın fark yaratması hedefiyle hazırlandığı bir gerçek. Bu sorularla zaman kaybetmek istemeyen adaylar soruları es geçmekte. Siz sınav öncesinde bu tarz sorulara yoğun çalışarak işin pratiğini öğrenip sınavda mantığa dayalı sorularla fark atabilirsiniz.
  • Her gün mutlaka sınava çalışmalıyım, çalışma programını aksatmamalıyım şeklinde odaklanmayın. Özellikle de son sınıf öğrencisiyseniz dikey geçiş sınavına odaklanarak kendi derslerinizi aksatmamanızı tavsiye ederim.

DGS ile Geçiş Yapmalı mıyım?

Üniversite yaşamına adım attığınız andan itibaren her daim bir adım daha ileri gitmeyi düşünenlerdenseniz kesinlikle dikey geçiş sınavı ile yükselmeyi tercih edebilirsiniz. 2 yıllık eğitiminizi 4 yıllığa tamamlamak, hatta belki daha ileriki süreçte yüksek lisans ve akademisyenliğe kadar uzanmak için DGS bir kapıdır. Fakat gireceğiniz bu kapıyı iyi seçmeniz gerekmektedir. 2 yıllık ve 4 yıllık eğitimin aynı olmadığını belirtelim. İlk aşamada tercih yaparken mutlaka geçeceğiniz üniversitenin sizi kaçıncı sınıftan başlatacağını araştırın. Bazı üniversiteler direkt olarak 3. sınıftan başlatırken, bazı üniversitelerde ise hazırlık sınıfı mecburi olmaktadır. Hatta bazı üniversitelerin hem hazırlık sınıfı okuttuğu, hem de 2. sınıftan başlattığı görülmektedir. Bu nedenle 2 yıl okudum, 2 yıl daha okuyup dört yıla tamamlarım şeklinde düşünerek yanlış bir yol izlememenizi öneririm.


İlginizi Çekebilir 👇

👉 DGS Puan Hesaplama

👉 2022 DGS Çıkmış Sorular Tamamı PDF İndir

👉 DGS Çıkmış Sorular ve Çözümleri PDF İndir

👉 DGS Geçiş Bölümleri: 2 Yıllıktan, 4 yıllığa Geçiş Yapılan Bölümler

👉 DGS Matematik Çıkmış Sorular ve Çözümleri PDF İndir

👉 Öğrenci Gündemi’ ni İnstagram’dan Takip Etmek İçin Tıklayınız

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu