Öğrenci Gazetesi

2021 YKS Ek Yerleştir Ne Zaman Yapılacak? Ek Yerleştirme Nasıl Yapılır?

2021 YKS Ek Yerleştir Ne Zaman Yapılacak? Ek Yerleştirme Nasıl Yapılır?. YKS ek yerleştirme süreci üniversite birinci yerleştirme işlemleri sırasında herhangi bir üniversiteye yerleşemeyen veya herhangi bir tercihte bulunmayan adayların başvurabildiği bir süreçtir. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı açıklamada ek yerleştirmede baraj puanı TYT’de 140, AYT ve YDT’de 170 olarak uygulanacağını müjdeledi. Baraj puanının düştüğünü duyuran Başkan Erdoğan, 2021 YKS tercih sürecinde merkezi ve ek yerleştirmeye ilave bir ek yerleştirme yapılacağını açıkladı. Ancak YKS ilk tercih sürecinin devam etmesi nedeniyle ek tercihlerin takvimi henüz belli olmadı.

2021 YKS Ek Yerleştir Ne Zaman Yapılacak?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı açıklamanın ardından yeni YÖK Başkanı Erol Özvar 2021 YKS ek yerleştirme için şu açıklamaları yaptı.

YÖK olarak, 2021-YKS sonuçlarını değerlendirerek yükseköğretim kurumlarımızın mevcut kapasitelerinin en verimli şekilde kullanılmasını sağlamak amacıyla merkezi ve ek yerleştirme işlemleri sonucunda boş kalan kontenjanlar için “ikinci ek yerleştirme” yapılmasını kararlaştırdık.

Merkezi ve ek yerleştirme” işlemlerindeki baraj puanlarında herhangi bir değişikliğe gitmeyerek, boş kalan kontenjanlar için yapılacak “ikinci ek yerleştirme” işlemleri esnasında TYT Puanı 140; AYT/YDT Puanı 170 ve üzerinde olan adaylar için tercihte bulunma imkânı tanıdık.

İkinci ek yerleştirme işlemleri sürecinde TYT puanı 140 ve üzerinde olan adaylar “önlisans programlarında”, AYT/YDT Puanı 170 ve üzerinde olan adaylar “lisans programlarında” boş kalan kontenjanlara tercihte bulunabilecekler. Kararımız adaylarımız açısından hayırlı olsun…

YÖK başkanı yaptığı açıklamada ek yerleştirme tarihi hakkında bilgi vermedi.


Kimler Ek Yerleştirmeye Başvurabilir?

YKS ek yerleştirme süreci üniversite birinci yerleştirme işlemleri sırasında herhangi bir üniversiteye yerleşemeyen veya herhangi bir tercihte bulunmayan adayların başvurabildiği bir süreçtir. Ek yerleştirme sürecinde birinci yerleştirme işlemlerinde açık öğretim programları, örgün
eğitim veren üniversitelerin önlisans ve lisans kontenjanlarına yerleşemeyen öğrenciler ve özel yetenek sınavına girmiş öğrenciler başvuru yapabilmektedir. Ayrıca birinci yerleştirme sürecinde hiç tercihte bulunmamış adaylar da ek kontenjan tercih başvurusunda bulunabilirler.

Ek tercih işlemi yapacak adayların ÖSYM sitesinden tercih bildiriminde bulunmalarının ardından ÖSYM tarafından bildirilen bankalara belirtilen başvuru ücretini yatırmaları gerekmektedir.

Ek yerleştirme işlemleri ÖSYM aday işlemleri sayfasından gerçekleştirilmektedir. Ek kontenjan sürecinden yararlanmak isteyen adaylar TC kimlik numaraları ve ÖSYM aday şifreleri ile ÖSYM sitesinden işlemlerini gerçekleştirebilirler. Ek tercih sürecinde adayların 24 tercih yapabilme hakları bulunmaktadır. Ek yerleştirme kontenjanlarının daha kısıtlı olması sebebi ile aday öğrencilerin yapabildikleri kadar fazla sayıda tercih yapmalarının onlar adına faydalı olacağını düşündüğümüz için tüm tercih haklarını kullanmalarını tavsiye etmekteyiz.


👉 Öğrenci Gündemi’ni Instagram’dan Takip Etmek İçin Tıklayınız

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu