Gündem

Keyfi Forma Değişikliği Yapan Okullar Velileri İsyan Ettiriyor

Okulların açılmasına kısa bir süre kala keyfi forma değişikliği yapan okullar velileri isyan ettiriyor. Birçok üründe yaşanan pahalılık okul kıyafetlerine de yüzde 100 yansımış durumda Geçen yıl ilkokul öğrencisinin okul kıyafeti dört parça ortalama 180 ile 220 lira civarında iken bu sene ise bu rakam minimum 370 TL civarında.

Keyfi Forma Değişikliği Velileri İsyan Ettiriyor

Geçtiğimiz yıllarda düzenlenen yeni yönetmelikle okullarda öğrencilere belirli koşullarda serbest kıyafet giyme hakkı tanındı. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda, öğrencilerin, okul, sınıf ve şubelerde tek tip kıyafet giymeye zorlanmaması istendi. Yönetmelikte ayrıca “Velilerin %50’sinden fazlasının muvafakati alınarak ilgili eğitim-öğretim yılı için okul kıyafeti veya kıyafetleri belirlenebilir” denildi.


Okul Formalarına Yüzde 100 Zam

Bu düzenlemenin ardından bazı devlet okulları tek tip kıyafet uygulamasını sürdürdü. Öğrencilere okul aile birliğinin seçtiği kıyafetler okul yönetimleri tarafından zorunlu tutuldu. Üstüne sürekli forma değişikliğine gidilerek veliler bezdirildi. Bu yıl da Başakşehir, Ümraniye, Kadıköy’deki bazı okullarda forma değişikliğine gidildi. Okul armasının ya da isminin basılı olduğu formalar, öğrencilere şart koşuldu. Önceden anlaşmalı mağazalardan alınabilen formaların koordinatörlüğü okul aile birliğine bırakıldı. Geçen yıl 200 TL’ye alınan takım formalar, bu yıl 480 TL’ye kadar çıktı. Veliler, “Küresel ölçekte kriz yaşanan bir dönemde böyle bir değişikliğe ne gerek var. Eskimemiş kıyafetler çöpe giderken, yeni formalar cep yakıyor” diyerek tepki gösteriyor.

Birçok üründe yaşanan pahalılık okul kıyafetlerine de yansıdı. Yüksek enflasyon ve kiralar nedeniyle okul kıyafetinin üretim ve satış maliyetlerini artırdı. Çocuğu için yeni okul kıyafeti almak üzere alışverişe çıkan veriler geçen seneye göre yüzde 100 artan fiyatlarla karşılaştı. Okul kıyafetlerindeki artıştan sadece öğrenci velileri değil satış yapan esnaf da şikayetçi. Fiyatlardaki artışla ilgili konuşan esnaf Bekir Atlı, “Genel olarak yaşanan pahalılık okul kıyafetlerine de yansıyor. Geçen yıl ilkokul öğrencisinin okul kıyafeti dört parça ortalama 180 ile 220 lira civarı tutuyordu. Bu sene bu rakam minimum 370 lira” dedi.


👉 Öğrenci Gündemi’ni Instagram’dan Takip Etmek İçin Tıklayınız

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu