Gündem

Barista Nedir? Barista Nasıl Olunur?

Barista Nedir? Barista Nasıl Olunur? “Barista”, genellikle kahve ve diğer sıcak içecekleri hazırlayan ve sunan kişiye verilen isimdir. Bir kafe, restoran veya benzeri bir işletmede çalışan baristalar, kahve çekirdeklerini öğütme, espresso makinelerini kullanma, köpüklü süt hazırlama ve çeşitli kahve içeceklerini yapma konusunda uzmanlaşmışlardır.

Barista Nedir?

Barista, espresso bazlı kahve içecekleri hazırlayan ve genellikle sunan kişidir. Barista terimi teknik olarak espresso hazırlama konusunda profesyonel olarak eğitim almış birini ifade etse de, latte ve cappuccino gibi espresso shotları ve espresso içecekleri yapma konusunda yüksek düzeyde beceriye sahip kişileri tanımlamak için de kullanılabilir. Barista kelimesi, kahve ve espresso dahil olmak üzere alkollü ve alkolsüz içecekler sunan bir “barmen” anlamına gelen İtalya’da ortaya çıkmıştır. İtalyanca terimi , tekil olduğunda cinsiyetten bağımsızdır. İngilizcede, tekil veya çoğul (baristalar) olduğunda cinsiyet açısından tarafsızdır, ancak İtalyanca’da çoğul olduğunda cinsiyete özgüdür, ya eril “baristi”, yani “barmen” veya “barmenler” veya kadınsı “bariste “bu” barmaids “anlamına gelir.


Barista Ne İş Yapar?

Bir Barista’da bulunması gereken pek çok özellik vardır. Bu özelliklere sahip birisi ancak Barista olabilir. Barista olan kişiler müşterilerine kahve ikramı yaparlar. Aynı zamanda yeni geliştirdikleri kahveleri de müşterilerinin beğenisine sunarlar. Baristalar genel olarak işletmedeki tüm malzemelerin ve kahvelerin stoklarını hazırlarlar. Bunların da kontrolünü yaparlar. Tüm bu hizmetleri yapan Barista aynı zamanda güler yüzlü ve açık fikirli olmalıdır. Hızlı ve tempolu bir ortama uyum sağlayan Baristalar mesleki anlamda kendilerini de sürekli geliştirirler.


Barista Nasıl Olunur?

Kahve işletmelerinde görev yapan Baristalar için resmi bir eğitim şartı aranmaz. Barista olmak için sürekli bir eğitim ve kendini geliştirmek önemlidir. Bazı üniversitelerde ve kurumlarda Baristalık eğitimleri veriliyor. Bu eğitimlere katılıp sertifika alınarak da Barista olmak mümkündür. Genellikle üniversitelerde Turizm ve Otel İşletmeciliği bölümünde eğitim gören kişiler de ilerleyen durumlarda Barista olabilirler. Bu meslekte kendini geliştirmek de oldukça önemlidir.


Baristanın Görevleri Nelerdir?

Bir Baristanın kendine ait görev ve sorumlulukları vardır. Dolayısı ile bu görev ve sorumlulukların da eksiksiz olarak yerine getirilmesi lazım. Barista, müşterilerinin istek ve ihtiyacına yönelik en iyi kahveyi hazırlamakla görevlidir. Bu kapsamda özel ve yeni ürünler hakkında müşteriler bilgilendirilerek gereken sipariş alınır. Ayrıca kahve çekirdeklerinin öğütülmesinin yanı sıra kahvenin yanında ikram edilen sandviç ve unlu mamülleri de Barista hazırlar. Baristalar kahve menüsünü hazırlayarak içeriği hakkında müşterilere de doğru bilgileri verirler. Güncel bilgileri de edinen Baristalar Workshoplara katılarak bilgilerini güncel tutarlar. Ayrıca işletmedeki kahve çekirdeklerini de yenilerler.

Barista, çalışırken hijyen ve sağlık yönetmeliğine uygun davranmalıdır. Tüm kahve ekipmanları hazır ve temiz olmalıdır. Müşterilere en iyi hizmetin sunulabilmesi için güncel bilgiler taze tutulmalıdır. Bu kapsamda kafe ve kahve barını geliştirmek de önem taşır. Barista espresso, espresso lungo, caffe latte ve cappuccino gibi kahveleri demleme tekniklerine uygun bir şekilde içime hazırlarlar. İyi bir barista mesleki anlamda yeterli bilgi ve birikime sahip olmalıdır. Özellikle de Barista kahve ile ilgili her şeyi bilmelidir. Kahvenin yapım aşamasından servisine kadar her bir detay Barista tarafından kontrol edilir. İyi bir Barista’nın en önemli özelliği en iyi kahveleri yaparak kendini sürekli geliştirebilmesidir. Kahve çeşitleri hakkında geniş bir bilgi yelpazesine sahip olan Barista, sürekli yenilikleri takip ederek en iyi kahveyi sunmayı amaçlar. Bunun için de kahve ile ilgili her şeyi bilirler.


İlginizi Çekebilir  👇

👉 Okutman Nasıl Olunur?

👉 Akademisyen Nasıl Olunur? 

👉 Öğrenci Gündemi’ ni İnstagram’dan Takip Etmek İçin Tıklayınız

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu