Gündem

Gizlilik Sözleşmesi Nedir? Nasıl Yapılır? Nelere Dikkat Edilir?

Gizlilik Sözleşmesi Nedir? Nasıl Yapılır? Nelere Dikkat Edilir?. Gizlilik sözleşmesi girişimcilerin fikirlerinin hukuken korunması amacıyla yapılan bir sözleşmedir. Girişim hukukunun gelişmesiyle birlikte çoğu girişimci artık daha dikkatli bir biçimde hareket etmeye başladı. Girişimciler, yatırımlarını yaparken fikirlerinin çalınmaması için gizlilik sözleşmesi (İng. [NDA] non-disclosure agreement ) yapmak isterler. Peki Gizlilik Sözleşmesi İmzalarken nelere dikkat edilir?

Gizlilik Sözleşmesi Nedir? 

İki taraf düşünün ve bu taraflar yeni bir proje üzerinde çalışıyor olsunlar veya taraflar arasında gizliliği açıkça belirtilen bir belge var olmuş olsun. İşte tarafların anlaşıp, ilgili kişinin onayı olmadıkça herhangi bir üçüncü kişiye açıklanmamasını sağlayacak olan, gizliliğin sınırlarının ve koşullarının belirlenerek yapılan sözleşmeye ”gizlilik sözleşmesi” denir. Gizlilik Sözleşmeleri özel ya da tüzel kişiler arasında akdedilebilir. Kimi özel durumlarda bu anlaşmanın ihlali, yani firmaya özel bilgilerin üçüncü partilerle paylaşılması durumunda uygulanacak cezai yaptırımlar bulunmaktadır. Diğer bir kullanımı da, bir üreticinin patentle korunmakla birlikte kullanıcıya vereceği ve ürünün kullanılabilmesi için gerekli bazı yayınlanmamış bilgileri vermeden önce imzalanan türüdür.

Gizlilik Sözleşmesi’nin neleri kapsayacağı, süresi ne kadar olacağı, taraflar kendi aralarında anlaşıp belirleyebilirler.

Gizlilik Sözleşmesi’nin girişimcilere yararı açıklamımızda yazdığımız gibi, girişimcilerin fikirlerinin hukuki yolla korunmasıdır. Örneğin; bir şirketle gizlilik anlaşması yapan girişimcinin fikirleri hukuki yolla korunacaktır ve ilgili şirket gizlilik sözleşmesi devam ettiği müddetçe 3. kişiye girişimcinin fikirlerini anlatamayacaktır. Anlattığı takdirde tazminatla cezalandırılacaktır.


 

Gizlilik Sözleşmeleri Hangi İşlevleri Sunar?

Gizlilik sözleşmeleri hassas bilgileri korur. İmzalayarak katılımcılar, ilgili diğer kişiler tarafından paylaşılan bilgileri ifşa etmemeyi veya açıklamayacağına söz verirler. Bilgi sızdırılırsa, kişi sözleşmenin ihlal edildiğini iddia edebilir.

Yeni ürün veya konsept geliştirme durumunda, bir gizlilik anlaşması mucitin patent haklarını almasına yardımcı olabilir. Çoğu durumda, yeni bir buluşun kamunun ifşa edilmesi patent haklarını geçersiz kılabilir. Gizlilik sözleşmeleri, orijinal yaratıcının bir ürün veya fikir haklarını almasına yardımcı olabilir.

Gizlilik anlaşmaları açıkça hangi bilgilerin özel olduğunu açıklar. Çoğu durumda, anlaşma özel ve gizli bilgileri sınıflandıran bir belge görevi görür.

Bir gizlilik sözleşmesi tarafından kapsanan bilgi türü neredeyse sınırsızdır. Aslında, katılanlar arasında değiştirilen herhangi bir bilgi gizli sayılabilir. Test sonuçları, müşteri listeleri, yazılımlar, şifreler, sistem özellikleri ve diğer verileri düşünün. Bu liste kapsamlı olmasa da, korunan bilgilerin diğer örneklerini düşünmenize yardımcı olabilir.


Gizlilik Sözleşmesi Yaparken Dikkat Edin!

Girişimcilerin, gizlilik sözleşmesi yaparken yaşadığı en büyük sorun sözleşmeyi tamamen okumayıp sözleşmeyi imzalamasıdır. Kanımca, bütün gizlilik sözleşmeleri zaten aynı, okumaya gerek yok demek çok yanlış bir bakış açısı. Evet gerçekten standart olan maddeler tabi ki vardır ancak gizlilik sözleşmelerinin arasına gizli maddeler koyulmuş olabilir. Peki bu gizli maddeler hangi konuda olabilir?

Sınırlandırma: Gizlilik sözleşmesine gizli olarak bir sınırlandırma konulmuş olabilir. Yani, geliştirmiş olduğunuz veya geliştirecek olacağınız ürünler sadece sözleşmenin diğer tarafına satabileceğiniz şeklinde sınırlanmış olabilir.


👉 Öğrenci Gündemi’ni İnstagram’dan Takip Etmek İçin Tıklayınız

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu