Blog

Çin’de Üniversite Hayatı

Çin’de okumak nasıl bir şey? Çin’de üniversiteye giderken ücretler, konaklama ve yaşam tarzı hakkında bilmeniz gereken her şeyi öğrenin. Çin, Londra, New York veya Paris’in geleneksel uluslararası öğrenci şehirlerine giderek daha popüler bir alternatif haline geliyor. Ülkedeki uluslararası öğrenci sayısını önemli ölçüde arttırma iddialı planları ile Çin hükümeti, eski bir ülkenin yeni bir tarafını göstermeye kararlı görünüyor.

Fakat Çin’de üniversiteye gitmekten tam olarak ne beklemelisiniz?

Aklınızdaki Çin imgeleri duman, kirlilik veya yoğun nüfuslu şehirlerin düşüncelerine neden olabilir. Bu, Çin’in bazı bölgelerinde doğru olmakla birlikte, ülke, yüksek öğretim sektöründe de dahil olmak üzere büyük değişikliklerin ortasında. Her yıl ülkedeki uluslararası öğrenci sayısının 2011’den bu yana artmakta olduğu görülüyor. 2020 yılına kadar Çin’deki bir üniversitede yarım milyondan fazla yabancı öğrencinin eğitim görmesi bekleniyor. Bunun nedeni, uluslararası öğrencileri ülkeye çekmeyi amaçlayan “One Belt, One Road” gibi bir dizi hükümet girişimidir.

Onlarca yıldır Çin, dünyaya çıkan genç nüfusu için tek yönlü bir gidiş salonu olmuştur. Son 35 yıl boyunca, ülke dışında 4,5 milyondan fazla Çinli okuduğu tahmin edilmektedir. Yirmi yıl önce Çin üniversitelerine sadece 3.4 milyon öğrenci kaydoldu: şu anda 26 milyondan fazla öğrenci var ve yaklaşık yarım milyon yurtdışı öğrencisi var.

Varışta Ne Beklenir

Herhangi bir büyük şehrin sokakları gürültü, kir, acele ve karmaşayla doludur ve bu, dünyanın neresinde olursanız olun değişmeyen bir şeydir. Dünyanın en az İngilizce konuşan popülasyonlarından biriyle, temel Mandarin dilinden yoksun olanlar için ilk başta zor olabilir – yerel lehçelere sahip bölgelere seyahat etmeyi planlıyorsanız daha da fazlası. Çinli arkadaşlar edinmek, öğrenmek için dünyadaki en zor dillerden biriyle uğraşırken çok yardımcı olabilir. Ancak, kampüste bu konu çok yaygın olmamalı, çünkü uluslararası öğrenciler sık ​​sık birbirlerini desteklemek için biraraya geliyorlar.

Çin, orada çalışmak isteyen denizaşırı öğrenciler için çok sayıda burs sunmaktadır. Bu olmadan bile, okul ücretleri ABD, İngiltere ve Asya’nın başka yerlerindeki maliyete kıyasla oldukça ucuzdur. Ücretler, akademik yıl başına 1.300 £ (1.710 $) kadar düşük olabilir. Birkaç yüz lira daha fazla dil kazası kursu ekleseniz bile, yemek ve yaşam masrafları, İngiliz kurumlarında 9,000 sterlin + ABD doları cinsinden 25,000 dolarlık ücrete yaklaşmak için mücadele ediyorsunuz. Günlük yaşam maliyetleri de düşük: Pekin’deki tüp biletlerin fiyatı 23 peni kadar düşükken, meyveli spender için yerel pazarlarda ucuz (ancak şüpheli) kıyafetler alınabiliyor.

Varışta, ilgilenilmesi gereken birkaç yasal mesele olacaktır. Çin’e indiğiniz zamandan itibaren, yerel kamu güvenliği bürosundan ya da polis karakolundan oturma izni almak için 30 gününüz vardır. Henüz yapmadıysanız, bakımı, kişisel yaralanmaları ve 60.000 £ ‘a kadar tedaviyi kapsayan sağlık bakımı da ayarlamanız gerekir.


Akademik Standartlar ve Yapılar

Çin’deki akademi ülke genelinde büyük farklılıklar göstermektedir. Altyapı konusunda büyük yatırımlar yapılmış olmasına rağmen, büyük şehirlerden uzaklaştıkça öğretim kalitesi ve materyaller yetersiz kalabilir. Genel olarak, uluslararası öğrenciler için en çekici olan popüler üniversiteler, göründüğü gibi bile Batı üniversitelerine pek benzemez.

Uluslararası öğrenciler için giriş koşulları, Çinli öğrenciler için olanlara göre nispeten gevşek. Kötülerce sert olan GaoKao giriş sınavı, üniversiteye giden Çinli öğrencilerin hayatlarını yılda iki kez yapılan sıkı bilgi birikimi ve uygulama değerlendirmesinin zorlu değerlendirmesini geçtikten sonra alıyor. Bu sınav o kadar önemlidir ki, ülke tüm kapanma sürelerine etkili bir şekilde girer, tüm bina ve inşaat işleri durmuş, kornalar yasaklanmış ve herhangi bir dikkat dağıtıcıyı minimumda tutmak için polis dağılmıştır.

Ancak uluslararası öğrenciler için süreç çok daha kolaydır. Peking Üniversitesi ve Tsinghua Üniversitesi gibi bazı üst düzey üniversiteler kendi giriş sınavlarını uygulayacaklar ancak bunlar bir İngiliz giriş sınavı ile aynı hizada olacak. Diğerleri test gerektirmeyen bir yer sunacaktır.

Seçtiğiniz kursun dilbilimsel ortamına bağlı olarak, Çince dil becerilerinizi sıralamak için Hànyǔ Shuǐpíng Kǎoshì (HSK) olarak bilinen bir sınava girmeniz istenebilir. Mandarin dilinde verilen kurslar için beşe kadar (altıdan altı) bir seviyeye ulaşmanız gerekebilir. Ancak, İngilizce olarak verilen konular için bu gerekli olmayacaktır.

Kurs yapıları İngiltere’deki üniversitelere benzer: Her konu krediye değer modüllere ayrılmıştır. Öğrencilerin gelecekteki kariyer isteklerine yakından uygun bir yolu izlemelerine olanak veren zorunlu ve mesleki modüllerin bir karışımı sunulmaktadır. Yabancı öğrencilerden, derslerinde dile bakılmaksızın, çalışmalarının yanı sıra zorunlu dil dersleri almaları da istenecektir.


Yaşam Tarzı Değişiklikleri

Çin çeşitlidir ve her il kendi kültürel normlarına, yerel yiyeceklere, içeceklere ve geleneklere sahiptir. Büyüklüğü ve makul derecede ucuz seyahat masrafları sayesinde, buz gibi soğuk Harbin veya Şanghay şehir hayatı gibi modern mekanlardan Yasak Şehir ve Çin Seddi gibi antik harikalara kadar tüm ülkeyi keşfetme fırsatı var.

Çin’deki üniversitelerde öğrenci kulüpleri bulunmaktadır ve her kampüs, durumlarına ve çevrelerine göre kendi seçimlerini sunacaktır. Pekin’deki Pekin Üniversitesi , dağcılık, bisiklet grupları, müzik aletleri ve hatta başıboş kedi bakım dernekleri arasında değişen yüzlerce kulübe ev sahipliği yapıyor. Bununla birlikte, Uzak Doğu ve Batı üniversiteleri arasında sosyal faaliyetlerden ziyade çalışmaya daha fazla önem verilerek kültürel bir fark vardır.

Kampüs içi yurtlarda elektrik kesintileri yaşanmakta ve öğrencilerin uyumasını sağlamak için kontroller yapılmaktadır. Bu yurtlar Çinli öğrenciler için zorunludur ve uygun olsalar bile, uluslararası öğrencilerin salonda yaşamaları için katı bir gereklilik yoktur.

Ayrıca okurken çalışmayı da düşünebilirsiniz. Çin’de bulunan uluslararası öğrencilerin, hükümetin çıkardığı yasalar nedeniyle ülkede çalışmaları yasaktır. Bazı üniversiteler belirli bir yarı zamanlı iş veya staj bulma konusunda yardımcı olabilirler, ancak bu fırsatlar yaygın değildir ve daha sonra aranmaktadır. Daha yaygın olan, İngilizce dilini öğreten pozisyonlardır ve bu da konaklamanız sırasında yerel halkla tanışma fırsatı sunar.

Çin’deki en İyi 5 Üniversite

1. Tsinghua Üniversitesi

Tsinghua Üniversitesi , Kuzeybatı Pekin’in Haidian Bölgesi’nde yer almaktadır. 1911 yılında kurulmuştur.

Batı tarzında inşa edilmiş birçok binada yan yana yerleştirilmiş, kampüs üzerindeki tarihi Amerikan etkisini yansıtan geleneksel mimarisinin çoğunu koruyor.

Tsinghua kapsamlı bir araştırma üniversitesidir. 20 okulu ve 54 bölümü sanat, ekonomi, eğitim, mühendislik, tarih, yönetim, tıp, hukuk, edebiyat, felsefe ve bilim dallarındaki disiplinleri kapsamaktadır.

Öğrenim dışında yaşam açısından, üniversitenin bilim ve teknoloji, spor, sanat ve halk refahını kapsayan 110’dan fazla öğrenci birliği vardır.

Siyaset, akademi ve endüstri alanlarında birçok başarılı insan Tsinghua Üniversitesi’nden mezun oldu, bunlardan iki Nobel ödüllü, Tsung-Dao Lee ve Yang Chen Ning.


2. Pekin Üniversitesi

Pekin Üniversitesi , ABD’deki Ivy League grubuna benzeyen ve genellikle Çin’deki en üst düzey kurumlardan biri olan C9 liginin bir üyesidir.

Çin’deki ilk modern ulusal üniversitedir ve 1898’de kurulmasından bu yana önde gelen bir eğitim kurumu olarak ün kazanmıştır.

Kurum, Kuzeybatı Pekin’in Haidian bölgesindeki kampüsleriyle ünlüdür. Başkentin en seçkin bahçelerine ve geleneksel mimarisine ev sahipliği yapar. Birkaç kapı kampüse girer ve Batı Kapısı tavanındaki boyalı duvar resimleriyle en ünlüydü. .


3. Çin Bilim ve Teknoloji Üniversitesi

Çin Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Hefei, Anhui eyaletindeki bir ulusal araştırma üniversitesidir. Çin’de fen ve teknoloji eğitimini artırmak için kuruldu.

Diğer birçok bilim ve teknoloji disiplininin yanı sıra, fiziksel bilimler, yaşam bilimleri, yazılım mühendisliği ve elektro-optik teknolojisi öğreten 15 okul vardır.

Ayrıca iki ulusal laboratuvar vardır – Ulusal Senkrotron Radyasyon Tesisi ve Mikroskala’daki Hefei Ulusal Fiziksel Bilimler Laboratuvarı – ülkedeki tek üniversite.

Kurum aynı zamanda büyük bir kütüphaneye, birinci sınıf bir bilgisayar ağına ve öğrencileri, çalışanlarını ve ailelerini tedavi eden ve tıp öğrencileri için öğretim olanakları sağlayan bir hastaneye ev sahipliği yapıyor.


4. Zhejiang Üniversitesi

Zhejiang Üniversitesi , 1897 yılında kurulmuş olan Çin’in en eski ve en seçkin üniversitelerinden biridir.

Üniversitedeki araştırmalar 12 akademik disiplini kapsar: tarım; Sanat; ekonomi; Eğitim; mühendislik; Tarih; yasa; Edebiyat; yönetimi; ilaç; Doğa Bilimleri; ve felsefe.

Altı ulusal mühendislik araştırma merkezi, üç ulusal beşeri ve sosyal bilimler ve 13 bağımsız araştırma akademisi dahil olmak üzere kampüste birkaç araştırma merkezi bulunmaktadır.


5. Fudan Üniversitesi

Fudan Üniversitesi , Şangay şehir merkezinde dört kampüsten oluşur: Handan, Fenglin, Zhangjiang ve Jiangwan.

Üniversite İngilizce öğretilen bir dizi dersle, öğretime liberal sanatlar yaklaşımını benimsemiştir. Uluslararasılaşma aynı zamanda global bağlantılar ve değişim programları olan kurumda Columbia Üniversitesi , Toronto Üniversitesi , Sydney Üniversitesi , KU Leuven , Manchester Üniversitesi ve Bilimler Po .

Öğrencilerin ayrıca uluslararası borsalara gitmeleri teşvik edilir; bunun için yaklaşık yüzde 40’ı bunu seçer.

Üniversite son derece seçicidir ve Ulusal Kolej Giriş Sınavının (“Gaokao”)% 0.2’sinden azı kabul edilmektedir.


👉 Öğrenci Gündemi’ ni İnstagram’dan Takip Etmek İçin Tıklayınız

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu