Bilgi Arşivi

2024 Bulgaristan Asgari Ücret Ne Kadar? Bulgaristan Meslekler ve Ücretleri

2024 Bulgaristan Asgari Ücret Ne Kadar? Bulgaristan Meslekler ve Ücretleri. Yurt dışına çıkmak isteyen ya da yurt dışında çalışmak isteyenler yurt dışında ki asgari ücretleri merak etmekte. En çok merak edilenlerden biri de komşu ülkemiz olan Bulgaristan. Gelin hep birlikte Bulgaristan Asgari ücreti hakkında tüm bilinmesi gerekenleri öğrenelim.

2024 Bulgaristan Asgari Ücret Ne Kadar?

Son zamanlarda yurt dışında çalışmak isteyenler oldukça fazla. Gerek ekonomik şartlar gerek öğrenci olarak olsun çok fazla sayıda kişi yurt dışına çıkıp orada çalışmak ya da hayatına yurt dışında devam etmek istiyor. Farklı ülkeleri araştıranlar en çok komşumuz olan Bulgaristan’ı tercih etmekte. Hem yakın olması hem de Euro bazında maaşların verilmesi sebebi ile 2024 Bulgaristan Asgari Ücret Ne Kadar? araştırılıyor. Bununla birlikte vasıflı yada vasıfsız olarak iş arayanlarda Bulgaristan Meslekler ve Ücretlerini merak etmekte.

2024 yılında Bulgaristan’da asgari ücret 477 Euro’dur. 

Yılda 12 ödeme dikkate alınarak, ayda 363 Euro, yani yılda 4.356 Euro olarak sabit kaldı. Bulgaristan’da resmi para birimi olan Bulgar Levası ile asgari maaşa bakarsak, bu yıl 710 Bulgar Levası olduğunu ve buna göre ulusal asgari ücretin bir önceki yıla göre ayda 60 Bulgar Levası yükseldiğini görebiliriz. yıl, %9.23. Bu artış, %7,8 olan 2022 TÜFE’sinden daha fazla , bu nedenle işçiler geçen yıl satın alma gücü kazandı.

Bulgaristan’da çalışma durumuna bakıldığında ülke nüfusunun yüzde 14.1’i asgari ücretle çalışıyor. Geri kalan kesim ise asgari ücretin daha üzerinden kazanç elde ediyor. Ayrıca belirtmek isteriz ki son 5 yılda, Bulgaristan’da aylık asgari ücret 250 leva artarak, 2017’de 460 leva iken 2022’de 710 leva’ ya yükseldi. Bununla birlikte, bugün Bulgar işçiler hala Avrupa Birliği’nde en az kazan ülkelerden birisi. Örneğin, komşu Romanya’da asgari ücret ayda 2.550 Rumen leyi (585 dolar).  Lüksemburg’da ise en az 2,256,95 Euro (2,435 dolar) kazanıyorlar.

Bulgaristan Saatlik Asgari Ücret

Bulgaristan’da Türkiye’ de ki gibi saatlik işlerde çalışan birçok işçi mevcut Ya da part- ime birkaç işte çalışan kişiler var. Bu durumda günlük ödeme gerçekleştiriliyor. Bunun için de asgari saatlik ücret uygulaması var. Bulgaristan’da saatlik asgari ücret 3,92 Bulgaristan Levasıdır. Bu da 2,05 Dolar’a ve 2,01 Euro’ya denk gelmektedir. Minimum saatlik ücret çalışılan firmaya göre daha da artabilir. Ancak en düşük olarak 3,92 leva alabileceğinizi unutmayın.


Bulgaristan’da Ortalama Maaşlar Ne Kadar?

Bulgaristan Ulusal İstatistik Enstitüsü’nün resmi verilerine göre, Bulgaristan’da 2022’de ortalama maaş  ayda 1.612 leva , yani 840 Dolar’a ve 823 Euro’ya tekabül ediyor. Bulgaristan’daki en yüksek ortalama maaşlar bilgi teknolojisi ve iletişimde (3.856 leva) ve en düşük maaşlar konaklama ve yemekte (935 leva) kaydedilmiştir. Bulgaristan asgari ücretten ve ortalama maaşlardan sonra gelin Bulgaristan meslek maaşlarını ayrıca inceleyelim. Bulgaristan’da hangi meslekle ne kadar kazanacağınızı öğrenin.


Bulgaristan Yaşam Maliyetleri Nasıl?

Genel olarak bakıldığında Bulgaristan’ da yaşam maliyeti normal oranda diyebiliriz. Euro bazında örnekleyecek olursak;

  • bir ekmek 0.25 euro,
  • bir düzine yumurta 1.55 euro,
  • bir kilo tavuk kanadı 5 euro,
  • 1 kilogram elma 1 euro

gibi fiyatlara denk düşüyor. Finansal açıdan ülkede rahatlıkla yaşanabilir diyebiliriz. Bulgaristan’da alım gücü yüksek olmakla birlikte.; İnternet hızı yüksek, yollar güvenli, genel olarak insanlar temel seviyede İngilizce konuşabiliyorlar. Hal böyle olunca Bulgaristan’a gitme planınız varsa ve İngilizce biliyorsanız da güçlük çekmezsiniz. Bulgaristan’da elektrik, doğalgaz ve su faturası aylık olarak 90 Euro’ya denk düşüyor. Ulaşım ücretlerine bakacak olursak; bir otobüs ileti 0.61 Euro’ya denk düşüyor. Benzinin litresi 1.12 Euro’ya satılıyor.


Bulgaristan Konumu ve Hayat Şartları

Yaklaşık 6.9 milyon nüfusa sahip olan Bulgaristan’ın  Güneyinde Yunanistan ve Türkiye, batıda Sırbistan ve Kuzey Makedonya, kuzeyde Romanya ile komşudur. 1 Ocak 2007’den beri Avrupa Birliği üyesidir. Bulgaristan’da maaşlar ve genel olarak yaşam kalitesine bakacak olursak, bu açıdan bu derneğin diğer üyelerinden hala belirgin şekilde geride kalmaktadır. Ekonomideki bazı sıkıntılara rağmen bu ülkede yaşamak oldukça rahat. Bulgaristan, uygun bir iklim, bakımlı sahilleri ve sıcakkanlı insanların yanı sıra; emlak, yemek ve temel hizmetler için makul fiyatlara sahip.


Bulgaristan Meslek Maaşları

Bulgaristan asgari ücret ile çalışanların sayısı az denilebilir. Çünkü herkes çalıştığı mesleğe, firmaya ve deneyime göre maaş alıyorlar.

  • Bulgaristan doktor maaşı: 4 Bin 500 Euro
  • Bulgaristan hemşire maaşı: Bin 400 Euro
  • Bulgaristan öğretmen maaşı: Bin 900 Euro
  • Bulgaristan İnşaat mühendisi maaşı: Bin 600 Euro
  • Yazılım mühendisi maaşı: Bin 800 Euro
  • Avukat maaşı: 3 bin 300 Euro
  • Bulgaristan işçi maaşı: Bin 200 Euro
  • Bulgaristan şoför maaşı: 600 Euro
  • Bulgaristan aşçı maaşı: Bin 300 Euro
  • Garson maaşlar: 550 Euro

Yukarıdaki maaşların ortalama olduklarını belirtelim. Bu maaşlardan daha düşük ya da daha fazla çalışan insanlar olduğunu belirtelim.


Bulgaristan Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Bulgaristan asgari ücretten sonra işçi olarak bazı konulara dikkat etmeniz gerekiyor. Bu konuları sizlere kısa kısa aktardık.

  • Bulgaristan’da çalışma saatleri günlük maksimum 8 saattir. Genel olarak mesai 08:00 – 17:00 ve 09:00 – 18:00 saatleri arasındadır.
  • Yasal olarak haftalık çalışma saati toplam 40 saattir. Bazı meslekler için bu süre daha uzun olabilmektedir.
  • Bulgaristan’da çalışmak için minimum 16 yaşında olmak gerekmekte. Bazı işler için bu yaş daha da artabilmekte.
  • Yıllık ücretli çalışma hakkına sahip olmak için 8 ay çalışılması gerekmektedir.
  • Maaşlar 30 iş günü üzerinden hesaplanmaz. Çalışılmayan günler için ödeme yapılmaz.
  • Sizlere söylenilen maaşınız brüt maaş olabilmekte. Bu nedenle söylenilen maaşın net mi yoksa brüt mü olduğunu bilmelisiniz.
  • Yemek, servis, ticket, hafta sonu iznini ayrıntılı olarak çalışacağınız sormalısınız.

Bulgaristan’da Asgari Ücret İle Geçinmek

Bulgaristan’da asgari ücret ile geçinmek imkansız değil. Bir kişi rahatlıkla Bulgaristan’da masraflarını asgari ücretle karşılayabiliyor. Ancak 3 – 4 haneli bir aileyseniz ve tek bir çalışan varsa asgari ücret yeterli olmayacaktır.

Bunu göz önünde bulundurmanız gerek. Bulgaristan’da alım gücü Türkiye ile kıyaslandığında daha yüksek denilebilir. Bu yüzden birçok kişi Bulgaristan’da çalışmak istiyor. Sizlere aşağıda market fiyatlarını içerek bir video bırakıyorum. Ülkede en büyük giderlerinizden birisi olacak gıdalar için ne kadar ücret ödeyeceğinizi izleyebilirsiniz.


İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu