Yaşam

Kırmızı Ben Neden Olur? Kırmızı Ben Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kırmızı Ben Neden Olur? Kırmızı Ben Tedavisi Nasıl Yapılır?. Kırmızı benler genel olarak damar beni olarak adlandırılır ama kabarıklığına, yaygınlığına, genişliğine, rengine göre değişik sınıflamalar yapılmaktadır. Bölgesel olara kılcal damarların yumak halini alması halidir. Temel sorun kılcal damarların sayıca çok artması ve genişlemesidir. Kan beni veya hemanjiom adı da verilen bu vakaların genişliği 1-2 mm ile 7-8 mm arasında değişen ciltten kabarık, kan damlası renginde, ağrısız ve büyüme eğiliminde olan küçük çıkıntılardır.

Kırmızı Ben Neden Olur?

Kırmızı ben Tıp dilinde cherry veya cherry hemangioma, anjioma, spider anjioma da denir. Vücuttaki bu kırmızı benler genellikle sonradan ortaya çıkar, özellikle kırklı yaşlardan sonra giderek sayısı artar ve zamanla büyür. Bebeklerde görülenden farklı bir hastalıktır. Daha çok vücudun gövde kısmında ortaya çıkarlar.

En sık görüldüğü yer karın ve göğüs kısmıdır daha az olarak sırt bölgesinde de oluşur. Kol ve bacaklarda görülme sıklığı azdır. Yüz bölgesinde de olabilir ve en dikkat çekici olanlar bunlardır. Kemer, kravat veya yaslanma bölgesi gibi yerdekiler tahriş olup kanayabilirler. Damar yumağı şeklinde olduğu için bezdirici düzeyde kanama olur, her ne kadar hayati önem arz edecek düzeyde kanamasa da kirlilik yapması ve kanamanın uzun sürmesi hastayı huzursuz eder.

Kırmızı benlerin çıkma nedeni insan vücudundaki kılcal damarlardan kaynaklanmaktadır. Kılcal damarlar genişlediği zaman kırmızı benler meydana gelir. Kırmızı ben güneş ışınlarına çok maruz kalan kişilerde daha sık görülür. Bunun nedeni güneş ışınlarının damarlara aşırı yansıması ve damarların büyümesi sonucunda ortaya çıkar. Kırmızı benler aynı zamanda yaş ilerledikçe daha yoğunlaşmaya ve vücutta daha fazla yer kaplamaya başlar. Kırmızı benler küçük yaşta oluşması sonucu yaşın ilerlemesi ile daha da fazla büyüyebilir.

Kırmızı benler vücudun belirli bir bölgesinde çıkmazlar. Vücudun her yerinde bulunabilirler. Kırmızı benler aynı zamanda karaciğerden de kaynaklanabilir. Ancak bu çok düşük bir ihtimaldir. Ne kadar küçük bir ihtimal olsa da kırmızı benlerin tedavisi ilk olarak karaciğere bakılarak yol alınır. Aynı zamanda kılcal damarlar kilo artışı ile bazı görevleri yapamaz hale gelir.

Bu nedenle kilo fazlası olanlarda kırmızı benler daha çok görülmektedir. Eğer zayıf ve kırmızı bene sahip biriyseniz  ırsi olabilir. Eğer aileden gelen bir kırmızı ben rahatsızlığı var ise yaş ile veya hava koşullarıyla birlikte sizde de ortaya çıkabilir. Vücudunuzda kırmızı bir bene sahipseniz ve bu kırmızı ben gittikçe büyüme gerçekleştiriyorsa muhakkak bir doktora gözükmeniz gerekmektedir. Büyüyen kırmızı ben ciddi sorunlara teşkil edebilir.


Kaç Çeşit Kırmızı Ben Vardır?

Chery: Küçük damar benleridir,kırmızı noktacıklar şeklindedir. Ciltten hafif kabarıktır,estetik kusur dışında ağrı sızı gibi şikayete sebep olmaz. Yaş ilerledikçe vücutta sayıları artabilir. Sürtünmeyle yaralanırsa uzun süre hafif kanama yapabilir. Tedaisi lazerle çok basittir.

Hemanjiom: Daha büyük yapılardır en sık dudaklarda görülür. Genellikle doğuştan vardır ve bebek büyüdükçe büyüyebilir. Kafanın yarısını kaplayacak büyüklüklere erişebilir. Büyüdükçe daha zor tedavi edilir. Vücudun her yerinde ve iç organlarda olabilir.

Şarap lekesi (port vien stein)Kırmızı leke şeklindedir. En çok yüz bölgesinde görülür. Dar bir alanda olabildiği gibi tüm yüzü dahi kaplayabilir. Ciddi estetik kusur yapar ama fiziki rahatsızlık vermez. Kol, bacak ve vücut gibi alanlardaki kıyafetle kamufle edilebilir ama yüz bölgesi sosyal sıkıntı yapar.


Kırmızı Ben Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kırmızı ben tedavisi son derece basit olup, uyuşturmayı dahi gerektirmeyecek kadar basit bir acıyla 1-2 dakikada tedavi edilebilirler. SGK’lı hastalar bu tedavilerden yararlanabilirler. Radyo frekansla saniyeler içinde bir daha tekrarlamayacak şekilde iz kalmadan tedavi edilebilmektedir. Lazerle tedavisi mümkündür ancak 3-6 seans sürebilir. Diğer taraftan yaz aylarında denize veya havuza girerken estetik kusur oluşturur.

Ameliyat; Sorunun yerleşim yeri, yapısı ve büyüklüğüne göre yöntem kullanılır. Çok tekrarlaması, abartılı iz bırakması, deformasyona neden olması ve yüksek risk sebebiyle ameliyatla tedavi büyük oranda terk edilmiştir ve daha çok teknolojiye sahip olmayan hastanelerde yapılmaktadır.

Lazer, Radyo frekans, İRC Termokoagülasyon, Köpük tedavisi. Bu yöntemler daha risksizdir. Tekrarlama ihtimali yok diyecek kadar azdır, fark edilir bir iz veya deformasyon kalmaz. Yine yüz bölgesinde görülen kılcal varisler damar beni sınıfına sokulmaz.

Yeni doğanlardaki damar benleri yakından takip edilmeli büyüme varsa erken dönemde tedavisi yapılmalıdır. Bunun dışında gül lekesi denilen hastalıkta bu guruba sokulabilir ancak gül lekesi daha çok leke gibidir yani çıkıntılı değildir. Bu şekilde yüzeysel olanları tedavisinde daha çok lazer kullanılır. Tedavi sorunun büyüklüğüne göre 1-5 seans sürebilir.


👉 Öğrenci Gündemi’ni Instagram’dan Takip Etmek İçin Tıklayınız

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu