Yaşam

Sağlıklı Dişler İçin Diş İpi Nasıl Kullanılır? Diş İpi Günde Kez Kullanılır?

Sağlıklı Dişler İçin Diş İpi Nasıl Kullanılır? Diş İpi Günde Kez Kullanılır?. Sağlıklı Dişler İçin Diş İpi Nasıl Kullanılır? Diş İpi Günde Kez Kullanılır?. Diş ipi, diş fırçasının ulaşamayacağı yerlerdeki; dişlerinizin arasına sıkışmış yiyecekleri temizlemek için kullanılır. Ayrıca diş ipi ağızdaki bakteri ve plak miktarını azaltmaktadır. Diş fırçası, diş yüzeyinin 5/3’ünü temizler. Bu nedenle diş ipi kullanmak önemli bir ağız hijyeni alışkanlığıdır. Diş çürükleri ve diş eti rahatsızlıklarının öncelikli sebebi olan bu plak ve yemek artıklarını temizlemek için her gün düzenli olarak dişlerin diş ipiyle düzenli olarak temizlenmesi tavsiye edilir.

Sağlıklı Dişler İçin Diş İpi Nasıl Kullanılır?

Diş fırçası bakteri plağının tümünü yok edemez çünkü diş aralarına tam olarak ulaşması çok zordur. Diş ipinin, fonksiyonu itibariyle fırça ve macundan sonra ilk sıralarda yer aldığını söyleyebiliriz. Diş ipini kullanmada zorlananlar diş ipi tutucusu kullanmalıdır.

  1. 50 cm uzunluktaki diş ipini; her iki elinizin orta parmaklarına, aralarında 5 santimetre boşluk bırakarak, çok sıkmamak şartıyla parmaklarınıza sarın. Bir parmağınıza birden fazla diş ipi sarmayın.
  2. Diş ipini, baş parmak ve işaret parmakları arasında gerili tutarak, dişleriniz arasında nazikçe yukarı ve aşağı doğru hareket ettirin
  3. İpliği tüm diş yüzeylerinde nazikçe gezdirin ve ipin dişeti çizgisini geçtiğine emin olun. Diş ipini zorlamayın, aksi takdirde hassas dişeti dokusu kesilmesi veya doku ezilmesiyle karşılaşılabilir
  4. Dişten dişe geçerken diş ipinin temiz bölümlerini kullanın
  5. Diş ipini çıkarmak için, ipliği dişinizden yukarı ve dışarı taşımak için aynı ileri geri hareketini uygulayın.

Diş İpi Günde Kez Kullanılır?

Diş ipi kullanmak, size başlama aşamasında tuhaf hissettirebilir; fakat bırakmadan kullanmaya devam ederseniz diş fırçalamak kadar normal bir işlem olduğunu görecek ve alışacaksınız.

Sağlıklı bir temizleme için mutlaka fırçalamadan sonra (en az günde 1 kez) diş ipi kullanılması gerekir. Her öğün sonrası diş ipi kullanarak dişlerinizin arasındaki yemek artıklarını temizleyebilirsiniz. Diş ipleri bal mumlu oldukları için yumuşaktır ve tahriş etmez.


Diş İpi Kullanımı Faydaları Hemen Görülür mü?

Açık olmak gerekirse; diş ipi kullanmak, ilk gün itibariyle sorgusuz fayda sağlar. İpi kullandıktan sonra, dişleriniz ve diş etleriniz; ip kullanımından önceki haline göre çok daha temiz olur; çünkü diş ipleri, diş fırçalarının bile ulaşamadığı bölgelere ulaşır. Zamanla da nefesinizi tazeleyerek, diş etlerinizin daha sağlıklı olmasını sağlar.


Diş İpi Kullandığım Esnada Diş Etlerim Kanıyor, Diş İpini Bırakmalı mıyım?

İlk diş ipi kullanımında, diş etleriniz kanayabilir. Bu sık rastlanan bir durumdur. Bazen; bu kanama, herhangi bir diş eti rahatsızlığına sahip olduğunuzun habercisi de olabilir. Birkaç gün içerisinde diş etleriniz alışacağı ve daha sağlıklı olmaya başlayacağı için kanama duracaktır. Eğer; kanama halen devam ediyorsa diş hekiminize mutlaka danışın.


Daha Önce Diş Aralarımı Hiç Temizlemedim, Başlamak İçin Çok mu Geç?

Diş ipi kullanmaya başlamanın zamanı yoktur. Kaç yaşında olursanız olun, diş aralıklarınızın temizlenmesi; diş ve diş etlerinize önemli ölçüde faydalar sağlar.


Diş ipi kullanımını data detaylı öğrenmek için aşağıdaki diş ipi kullanım videosunu izleyebilirsiniz.


👉 Öğrenci Gündemi’ ni İnstagram’dan Takip Etmek İçin Tıklayınız

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu