Bilgi Arşivi

Plasebo Etkisi Nedir? Plasebo Etkisi Örnekleri Nelerdir?

Plasebo Etkisi Nedir? Plasebo Etkisi Örnekleri Nelerdir? hakkında tüm bilinmesi gerekenleri bu makalemizde paylaştık. Plasebo etkisi birçok tıbbi tedavide görülebilir, plasebo etkisi hastalıkların temel nedenlerini tedavi etmez ve yalnızca semptomları azaltabilir.

Plasebo Etkisi Nedir?

Plasebo etkisi, bir tedavinin gerçek değil de sahte bir tedavi olduğu durumlarda bile hastaların tedavi gördüklerini düşünerek bir iyileşme hissetmeleri ve bu hissiyatın tedavinin gerçek bir bileşeni olması gibi olumlu sonuçlar elde etmeleridir. .

Plasebo etkisi, birçok tedavi yönteminde etkilidir ve genellikle klinik araştırmalarda kontrol grubuna plasebo uygulanarak, ilacın gerçek etkisini plasebo etkisinden ayırmaya çalışılır.

Plasebo etkisi, beklenti, inanç, umut gibi psikolojik faktörlere dayanır ve bedensel ve zihinsel rahatsızlıkların tedavisinde önemli bir rol oynayabilir. Ancak, plasebo etkisi sadece belirtilerin hafifletilmesine yardımcı olur, temel nedeni ortadan kaldırmaz.


Plasebo Etkisi Örnekleri Nelerdir?

Plasebo etkisi birçok tıbbi tedavide görülebilir, plasebo etkisi hastalıkların temel nedenlerini tedavi etmez ve yalnızca semptomları azaltabilir.

Bazı Plasebo etkisi örnekleri:

Ağrı kesiciler: Bir çalışmada, hastaların yarısına gerçek ağrı kesici ilaç, diğer yarısına ise plasebo verildi. Her iki gruptaki hastaların ağrılarında azalma olduğu tespit edildi.

Astım tedavisi: Bazı çalışmalarda, astım hastalarına plasebo inhaler verilmiş ve semptomların iyileştiği gözlemlenmiştir. .

Depresyon tedavisi: Bazı çalışmalarda, depresyon hastalarına plasebo verilmiş ve semptomların azaldığı görülmüştür.

Mide sorunları: Mide ülseri olan hastaların bir kısmına gerçek bir ilaç, diğer kısmına plasebo verilmiş ve her iki gruptaki hastaların semptomlarında iyileşme olduğu tespit edilmiştir.

Uykusuzluk tedavisi: Bazı çalışmalarda, uyku bozukluğu olan hastalara plasebo verilmiş ve semptomların azaldığı görülmüştür. .

Diğer hastalıklar: Plasebo etkisi, migren, yüksek tansiyon, alerjik rinit, osteoartrit gibi birçok hastalığın tedavisinde de gözlemlenmiştir.


👉 Öğrenci Gündemi’ ni İnstagram’dan Takip Etmek İçin Tıklayınız

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu