Blog

Mezuniyet Sonrası Doğru Mesleği Seçme

Mezuniyet Sonrası Doğru Mesleği Seçme. Mezun olduktan sonra meslek seçiminiz bir dizi faktör tarafından belirlenir. Bazı kariyerlerde belirli nitelikler veya lisansüstü eğitim gerekecektir. Diğer faktörler, boş yerlerin sayısı, yaşamak istediğiniz yer ve işverenlerin aradığı şeylerdir. Aklında belirli bir kariyer yoksa, size açık birçok seçenek vardır. Ancak, saf seçim hayret verici olabilir ve sizi yanlış işe son verme konusunda endişeli bırakabilir. Peki mezun olduktan sonra doğru mesleği nasıl seçebilirsin?

Mezuniyet Sonrası Doğru Mesleği Seçme

Eğitiminizi bitirdikten hemen sonra bir işe girdiğiniz ve emekliliğe kadar işverenle birlikte kaldığınız günler geride kaldı. Bu günlerde, insanların işleri sık sık değiştirmesi ve çeşitli bir CV oluşturması tamamen normaldir. Bir işten diğerine nispeten kısa bir sürede giderseniz üzerine kaşlarını çatmayacaksınız. Aslında, size birkaç farklı işverenle deneyim kazanma şansı vermek olarak görülebilir. Yani, eğer bir işi sevmiyorsanız, başka bir tane arayabilirsiniz. Nefret ettiğiniz bir kariyere kapılmayacaksınız, bu yüzden deneyim kazanma ve CV’nize yeni bir giriş ekleme şansı olarak görün.


Üniversitenizin Kariyer Hizmetini Kullanın

Üniversitenizin kariyer hizmeti genellikle mezun olduktan sonra bir süre eski öğrencilere açık olacaktır. Dolayısıyla, becerilerinize uygun ve aradıklarınıza uygun bir kariyer bulmanıza yardımcı olmak için hizmetlerinden yararlanın. Aslında, mezun olmadan önce onlarla iyi temasa geçmelisin. Özgeçmişinizi artırabilecek yaz çalışması bulmanızda size yardımcı olabilir, sizi ilgilendiren meslekler için neye ihtiyacınız olduğu konusunda tavsiyelerde bulunabilir ve işverenler tarafından sunulan lisansüstü programların ayrıntılarını sağlayabilirler.


Ne İstediğinizi Düşünün

Tabii ki, bir kariyerde ne aradığınızı bilmeniz gerekir; doğru olan, basitçe kucağınıza düşmeyecek ya da bir rüyasında size gelmeyecek. Bu yüzden ne yapmak istediğinizi düşünmek için biraz zaman ayırın. Senin için önemli olan ne? İş tatmini sizin için paradan daha mı önemli? Hırslı mısın ve çok başarılı bir kariyer mi istiyorsun? Olası kariyerlerin kısa bir listesine sahip olduktan sonra, hangi niteliklere ihtiyacınız olduğunu, bu alanda bir iş bulmak için harekete geçip girmeyeceğinize ve bu işverenlerin işe alıp almadığına karar vermeniz gerekir. Gerçekçi olmalısın. 

Ne yapılması ve fiziksel olarak uygun olmamaktan nefret ederseniz, orduya katılmak istemenin bir faydası yok. Eğitime para kazanabiliyorsanız veya kursa ödeme yapmak için büyük borçlar almaya hazırsanız (ve yapabiliyorsanız) pilot olmak iyi bir şey. Ve ülkede yaşamak istiyorsanız, uzun bir işe gidip gelme fikrinden nefret edin.


Geçici İşleri Deneyin

Geçici işler, farklı meslekleri denemek için mükemmel bir yoldur. Bunlardan birinin temyiz etmediğini tespit ederseniz, bu ödev sona erdiğinde farklı bir gönderiye geçebilirsiniz. Ayrıca bir sonraki işinizde kullanılabilecek bir deneyim kazanacaksınız, bu yüzden geçici bir yazı asla boşa harcanmaz. Ayrıca, kendinizi kazanıyor ve destekliyor olacaksınız – öğrenci bütçesinde yaşadıktan yıllar sonra harika haberler!


Aynı Alandaki İnsanlarla Konuş

Listede birkaç olası kariyeriniz olduğunda, bu alanda çalışan kişileri arayın. Neye benzediği hakkında fikir verebilirler ve sadece içeriden elde edilebilecek bir perspektif sağlayabilirler. Terfi etmenin ne kadar kolay olduğunu, bu tür bir işte çalışmanın sakıncalarını ve ayrıca sizi doğru insanlarla temasa geçirebileceklerini söylerler. Bir kariyer ararken kişiler çok önemlidir, bu yüzden bağlantıları geliştirmeye başlayın.


Kariyer Değerlendirmesi Yap

Eğitiminizin sonuna geliyorsanız ve ne yapmak istediğinizi gerçekten bilmiyorsanız, kariyer değerlendirmesi yapmayı deneyin. Bunları çevrimiçi olarak bulabilir, profesyonel bir kariyer danışmanına gidebilir veya yerel kütüphanenizde bile bulabilirsiniz. Bir kariyer değerlendirmesi, güçlü ve zayıf yönlerinizi saptamanıza, niteliklerinizi ve bir kariyerde aradığınızı düşünmenize ve kişiliğinize uygun önerilerde bulunmanıza yardımcı olacaktır.


👉 Öğrenci Gündemi’ni Instagram’dan Takip Etmek İçin Tıklayınız

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu