Üniversite

Seslendirme / Dublaj Sanatçısı Nasıl Olunur?

Seslendirme / Dublaj Sanatçısı Nasıl Olunur? Bundan tam 93 yıl öncesine dayanan sesli sinema ilk kez 1927 yılında hayata geçirildi. O zamana kadar sessiz sinema filmleri gösterime girerken Amerika’lı film yapımcısı Jack L. Warner, üç erkek kardeşiyle birlikte Warner Brothers (Warner Kardeşler) adında bir şirket kurdu ve ilk sesli sinemayı 1927 yılında gösterine sundu. The Jazz Singer yani Caz Şarkıcısı adıyla gösterime giren sesli sinema bir devrimin başlangıcı olurken, ses sanatçılığı mesleğinin de fitili ateşlenmiş oldu. Sinemada ki bu devrim ses sanatçılığı mesleğine büyük bir ilgiyi beraberinde getirdi. Gelin hep birlikte Seslendirme / Dublaj Sanatçısı Nasıl Olunur? öğrenelim.

Seslendirme Sanatçısı Ne Demek?

Belgesel, reklam, anons gibi birçok içeriği içinde barındıran metinlere ses verme işine seslendirme, bu işi gerçekleştiren kişilere ise seslendirme sanatçısı denilmektedir. Yine bu işi takip eden bir diğer alan dublaj sanatçısı ise; animasyon filmler, diziler, sinema gibi içeriklerde yer alan oyuncuları, aktörleri konuşturma işine denilmektedir.


Seslendirme Sanatçısı Nasıl Olunur?

Bundan tam 93 yıl öncesine dayanan sesli sinema ilk kez 1927 yılında hayata geçirildi. O zamana kadar sessiz sinema filmleri gösterime girerken Amerika’lı film yapımcısı Jack L. Warner, üç erkek kardeşiyle birlikte Warner Brothers (Warner Kardeşler) adında bir şirket kurdu ve ilk sesli sinemayı 1927 yılında gösterine sundu.

Seslendirmede en dikkat çeken olgulardan biri diksiyon. Buna dayalı olarak diksiyon eğitimi almak ön koşul olarak karşımıza çıkıyor. En çok merak edilen konulardan bir diğeri ise hangi okuldan mezun olunması gerektiği. Ses sanatçısı veya dublaj sanatçısı olmak için herhangi bir okuldan mezun olmanıza gerek yok. Diksiyon, yetenek, karakteristik bir ses ilk adım için yeterli olacaktır. Bu adımı takip eden bir diğer önemli husus ise seslendirme dublaj eğitimi veren bir kurstan eğitim almak. Bu alanda açılan kurslar eskiye oranla çok daha iyi durumda. Seslendirme için bu adımları attıktan sonra geriye kalan tek şey kendinize olan güven. Tüm bunları eksiksiz tamamladığınız takdirde ses veya dublaj sanatçısı olmamanız için hiçbir neden yok. Türkiye’de de bir hayli ilerleme kaydeden ses sanatçılığı alanında doğru bir eğitim ve bu alanda meslek edinebileceğiniz birçok profesyonel sektörler bulunuyor.


Yeteneğinizi Geliştirin

  • Diyafram Çalışması Yapın: Bu alanda kendinizi geliştirebilmek için birçok yöntem bulunuyor. Bunlardan biri diyafram çalışması yapmak. Diyafram sesini geliştirmek için derin nefes alıştırması yapın ve midenizin yükselip alçalmasını takip edin. Gülme, ağlama gibi diyaframdan sesler çıkarmaya çalışın.
  • Sesinizi Kaydedin: İkinci bir yöntem, sesinizi kaydetmek. Bir kitap, şiir veya herhangi bir metin okuyun ve bu esnada sesinizi kaydedin. Kaydettiğiniz sesi dinleyin. Duyacağınız sese şaşırmayın. Çünkü kayıtta duyacağınız ses ile kendi duyduğumuz ses arasında fark vardır. Ardından yanlışlarınızı, eksikliklerinizi tespit ederek not alın. Bu size doğru yol almanızda büyük fayda sağlayacaktır.
  • Yüksek Sesle Okuma: Seslendirme veya dublaj sanatçısı olmada başarılı olabilmeniz için atacağınız diğer adımlardan biri de sesli kitap okumak. Bunu çeşitlendirebilir kitap yerine dergi, gazete de tercih edebilirsiniz. Burada önemli olan metni sesli okumaktır. Bu size, sesinizi ne tonda kullandığınızı, ses renginizi tanımanızı, telaffuz ve tonlamalarda çalışma yapmanızı sağlayacaktır. Ayrıca sesli okuma esnasında yüksek veya alçak tonlamalarda yapabilirsiniz. Bunun için günde yaklaşık yarım saatinizi ayırmanız yeterli olacaktır.

Ses Sanatçılarının Okuması Gereken Kitaplar

Sesinize ve diksiyonunuza güvendiniz ve ses sanatçısı olmak için düğmeye bastınız. Unutmayın söz konusu sektör çığ gibi büyüyor ve rakipleriniz oldukça fazla. Fakat bu sizi korkutmasın. Azim, özgüven, sıkı çalışma ve alacağınız eğitimler büyük bir yol kat etmenizi sağlayacaktır.


NÜZHET ŞENBAY

Gün içinde yapacağınız alıştırmaların yanı sıra okumanız ve feyiz almanızı sağlayacak bazı kitaplar da bulunuyor. Örneğin; diksiyon ve ses sanatı kitaplarına yönelebilirsiniz. Bu alanda önemli bir isim olan Nüzhet Şenbay’ın ‘Söz ve Diksiyon Sanatı’ adlı kitabı size yol gösterecektir. Bu kitapta özellikle diksiyon alanında önemli bilgiler edinme imkânı bulabilirsiniz.


ŞİİR YOLCULUĞU

Şiir alanında duayen bir isim olan Orhan Veli Kanık’ın kaleme aldığı tüm şiirleri okuyabilir, şiirin olmazsa olmazı tonlama ve vurgulamada büyük bir eğitimi de alabilirsiniz. Şiirlerinde özellikle eski Türkçeyi kullanan Orhan Veli Kanık, sizlerin eski Türkçeyi nasıl telaffuz etmeniz gerektiği yönünde de yol gösterici olacaktır.


NAZIM HİKMET

Türkçeyi en iyi şekilde kullanan ve dilin ahengini eserlerine çok güzel yansıtan bir diğer isim ise Nazım Hikmet. Eserleriyle yazarlar dünyasında önemli bir isim olan Nazım Hikmet’in şiirlerini okumak, sizlere özellikle Türkçe kelimeleri telaffuz etmenize büyük katkı sağlayacaktır.


Seslendirme Sanatçıları Ne Kadar Kazanıyor?

Her meslekte olduğu gibi ücret konusu merak edilen konuların başında yer alıyor. Özellikle işe yeni başlayanların çalışma koşullarının yanı sıra ne kadar ücret alacağıdır. Tüm mesleklerde deneyim önemli bir yere sahip. Ancak ilk deneyim gerçekleştireceğiniz kurum veya kuruluşta bunu baz alacak ve deneyimli deneyimsiz olarak ayırdığı personelin ücretini buna göre ayarlayacaktır. Fakat şunu unutmayın, başarılı olmanız öncelikle yaptığınız işi sevmekten geçiyor.

Bunu takip eden azim, çalışma ve iş ciddiyeti de sağlandığı vakit alacağınız ücret de sevindirici olacaktır. Dolayısıyla tüm meslek gruplarında olduğu gibi ses sanatçılığında da alınacak ücret; sanatçının ne kadar tercih edildiği ile doğru orantılı. Türkiye’de bir seslendirme sanatçısı işe ilk başladığında iş başı yaklaşık 200-300 lira alırken, bu rakam ünlü ses sanatçılarında 15 bin dolar olarak karşımıza çıkabiliyor.


İlginizi Çekebilir  👇

👉 Okutman Nasıl Olunur?

👉 Akademisyen Nasıl Olunur? 

👉 Öğrenci Gündemi’ ni İnstagram’dan Takip Etmek İçin Tıklayınız

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu