Gündem

Müşahit Nasıl Olunur 2023? Müşahit Ücretleri Ne Kadar?

Müşahit Nasıl Olunur 2023? Müşahit Ücretleri Ne Kadar? Yaklaşan seçim süreci ile birlikte Müşahit Görevi Nedir? Müşahit Belgesi Nasıl Alınır? sorularının cevapları aranmakta. Hal böyle olunca bizde bu yazımızda Sandık Görevlisi, Müşahit Para Alır mı? Sandık Müşahidi Olmak İçin Nereye Başvurulur? hakkında tüm merak edilenleri derledik.

Müşahit Nasıl Olunur 2023?

14 Mayıs’ta yapılacak olan genel seçim öncesinde sandık görevlisi kadar müşahitlerde araştırılmaya başlandı. Bilindiği üzere her seçimde en çok dikkat ve özveri gerektiren görevlerden biri sandık görevlileridir. Bununla birlikte Müşahitlik de bir o kadar dikkat le yapılması gereken bir görevdir. Müşahit anlamı kısaca sandık gözlemcisi olarak bilinmekte. Ayrıca; Müşahitler seçimlerde tasnif, oy verme ve tutanakların nasıl tutulduğunu takip eden kişilerdir. Oy pusulalarının tutanaklarının doğru ve yanlış olduğunu denetim ve gözlem yaparak kontrol ederler.

Müşahit TDK anlamı olarak gözlemci denmektedir. TDK anlamında olduğu gibi seçim günü sandık görevlileri ile birlikte gözlem ve denetleme görevinde bulunurlar. Belirli bir partiye bağlı olmadan da Müşahit olunabilir ancak; Müşahit Olabilmek için siyasi parti onaylı Müşahit Görev Belgesine sahip olmanız gerekmektedir.

Seçimin yaklaşması ile birlikte Müşahit Olmak  isteyen kişiler 2023 Müşahit Başvuruları Ne Zaman? araştırmakta. Yazımızın devamında Müşahit Hakkında tüm merak edilen detayları bulabiliriniz. Siyasi Partiler ve bağımsız adaylar belirledikleri müşahit listesini ilçe seçim kuruluna sunarlar. Sunulan liste üzerinden kura ile sırasına göre önce asil ardından da yedek üyeler belirlenir..


 2023 Müşahit Başvurusu Nasıl Yapılır?

seçime katılan partilere başvuruda bulunarak Müşahit olabilirsiniz.  Bunun için öncelikle bir siyasi parti gözlemcisi olmanız gerekmekte. Ayrıca Oy ve Ötesi gibi bağımsız bir dernek üzerinden başvuru gerçekleştirilebilirsiniz. diğer bir şekilde başvuru için ise isteyen vatandaşlar, oy sayımını izleyebilir. Olumsuz bir durumda da avukat çağırılabilirsiniz.


Kimler Müşahit Olamaz?

  •  İdari amirleri,
  • zabıta amirleri ve memurları,
  • askeri ceza kanununun üçüncü maddesinde yazılı askeri şahıslar,
  • milletvekilleri
  • milletvekili adayları

sandık görevlisi olamazlar. Belirtilmiş olan kişiler dışında 18 yaşını geçmiş olan herkes sandık görevlisi olarak görev alabilir.


Müşahit Görevleri Nelerdir?

  • Seçim günü sandık görevlileri ile birlikte görev başında olan Müşahitler, sayım masası başında yer alabilir ve oy pusulalarını görebilirler. Ancak, siyasi parti müşahitlerinin sayısı 5 ten fazla ise, hazır bulunanlar arasından başkan tarafından kurul önünde ad çekme suretiyle, sandık başında kalacak 5 siyasi parti müşahidi her biri ayrı siyasi partiden olmak üzere tespit edilmektedir..
  • Müşahitler, sandık sonuç tutanağının birer suretini alabilirler. Bu tutanaklar talep halinde öncelikle sandık kurulunun siyasi partili üyelerine imza karşılığında verilir. Ancak bu halde, o partinin müşahidine ayrıca tutanak verilmez.
  • Müşahitlere verilecek sandık sonuç tutanakları, çok yapraklı kopyalı suret biçiminde hazırlanır. Sandık sonuç tutanağı verilen müşahit ve sandık kurulu üyelerinin ad ve soyadları ile temsilcisi oldukları siyasi partinin adı veya bağımsız adayın adı ve soyadı sandık kurulu tutanak defterine yazıldıktan sonra tutanağın teslim alındığına dair imzaları alınır.
  • Müşahitler, sayım ve tutanakların tamamlanıp, oy torbalarına konmaları sonrasında, bunların İlçe Seçim Kurulu’na teslimi için, sandık kurulu başkanı ve üyelerle birlikte İlçe Seçim Kurulu’na gidebilirler.
  • Sandık kurulu tarafından hazırlanan mühürlü torba ve sandık kurulu mührü, sandık kurulu başkanı ile ad çekme yoluyla belli edilecek en az 2 üye tarafından hiçbir gecikmeye meydan verilmeksizin ve hiçbir yere uğranmaksızın en kısa zamanda, sandık kurulunun bağlı olduğu ilçe seçim kuruluna teslim edilir.
  • Sandık kurulunun diğer üyeler ve müşahitler de isterlerse ve taşıtta yer varsa veya taşıt kendileri tarafından sağlanırsa başkanla birlikte gidebilirler. İlçe Seçim Kurulu, torbayı ve sandık kurulu mührünü alarak, torbayı getiren üyeler önünde açıp içindekiler hakkında Örnek 88 sayılı tutanağı 3 nüsha olarak düzenler.
  • Bu tutanağın alt tarafı torbayı ve mührü teslim edenlerle İlçe Seçim Kurulu başkanı ve üyelerden biri tarafından imzalanır. Bu tutanağın 1 nüshası, İl Seçim Kurulu’na gönderilecek evraka bağlanır, 1 örneği de sandık kurulu başkanına verilir.
  • Müşahitler, sandık kurulunun görevlerini doğru bir şekilde yerine getirmemeleri halinde, şikâyet haklarını kullanabilirler. Şikâyetlerinin kabul edilmesi halinde ise, İlçe Seçim Kurulu’na itirazda bulunabilirler.

İtiraz, sandık sonuç tutanağının düzenlenip başkan ve üyeler tarafından imzalanmasına kadar sözle veya yazıyla, sandık kurulları vasıtasıyla yapılabileceği gibi, oy verme gününden sonraki salı günü saat 15:00’a kadar doğrudan ilçe seçim kurullarına yazılı olarak yapılabilir. İtirazın seçim sırasında avukatlara bildirilmesi ve onlar tarafından ilçe seçim kuruluna başvurulması doğru olur.


Müşahit Olma Şartları Nelerdir?

  • Seçime katılan siyasi partiden müşahit belgesi alınır. Aldığınız belgeden herhangi partiye üye olma zorunluluğunuz yoktur. Örnek verilmek gerekirse CHP’den alınan müşahit belgesi için CHP’ye üye olmanıza gerek yoktur. Görev alabileceğiniz siyasi partiler; AKP,CHP,MHP, İyi Parti, DSP, DP, Saadet Partisi, TKP,HDP gibi partiler.
  • Türkiye’de Oy ve Ötesi gibi bağımsız dernekler vardır. Bu derneklere başvuru yaparak da müşahit olabilirsiniz.
  • Bu başvuruların yanı sıra bağımsız olarak da başvuru yapabilirsiniz. Anayasal hakkınız olarak kendi sandığınızın da gözetmenliğini yapabilmektesiniz.
  • Seçim günü müşahit olarak görevli iseniz mutlaka yanınızda müşahit belgenizin olması gerekmektedir. Eğer belgeniz yoksa asla yapamazsınız.

Müşahitler Para Alıyor mu?

Merak edilen sorulardan biri de seçimden sonra gözlemcilerin para alıp almadığı. YSK, seçimlerde sorumlu olanlara ücret ödemektedir. Son genel seçimde en çok oy alan 5 siyasi parti, o ilçedeki her sandıkta asıl ve yedek üyelerini ilan etmek zorundadır. Bu üyeler veya gözlemciler, seçim komisyonuna atanır ve görevlerini tamamladıktan sonra belli bir maaş alırlar.

Müşahit 2023 Ücretleri

2019 yılında yerel yönetimlerin belirlendiği seçimde başkan ve üyeler 261,00 TL, siyasi parti temsilcileri ise 130.00 TL aldı. 2023 yılı seçimlerinde ödenecek ücret henüz belirlenmedi fakat artan enflasyondan dolayı fiyatların oldukça yükselmesi bekleniyor.

Müşahit Ücretleri Nereye Yatırılır?

Seçimler bittikten sonra, seçimlerden sorumlu kişilere ve ödemeye hak kazananlara ödeme yapılır. Ancak bu ödemeler seçimden hemen sonra yapılmamaktadır. Genellikle ödemeler 5-6 ayı bulabilmektedir. Yani bu ödemeler seçimden sonraki 5-6 ay içerisinde yapılacaktır.


👉 Öğrenci Gündemi’ ni İnstagram’dan Takip Etmek İçin Tıklayınız

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu