Gündem

140journos Nedir? 140journos Ne Demek?

140journos, gönüllü bir topluluğun oluşturduğu; Türkiye ile ilgili belgesel videolar, görsel hikâyeler ve araştırma videoları üreten bir medya yayıncısı. Yaratıcı fikirler enstitüsü tarafından organize edilen bağımsız medya hareketi 140journos ismini “140”, twitter’in  tweet’lerdeki 140 karakter sınırını; “journos” ise “gazeteciler” sözcüğünün ingilizce karşılığını ifade etmektedir. Tüm mevcut sosyal medya araçlarını kullanarak gerçek zamanlı web ile bu teknolojinin, haberciliğin geleceği üzerindeki etkilerini araştırmayı amaçlamaktadır. Gazeteciliğin merak unsurunu kreatif kapasiteyle birleştiren, nitelikli araştırma, derinlemesine mülakat ve sinematografik bir üslupla çekip kurguladığı işleriyle 140journos, hikaye anlatıcılığı alanında gazetecilik ve reklamcılık alanlarını dönüştüren “yaratıcı belgesel” üslubunun öncüsü.

140journos: Türkiye’yi Anlamak İçin;

Yaratıcı Fikirler Enstitüsü’nün Ocak 2012’den bu yana sürdürdüğü 140journos, Türkiye’yi anlamak için orijinal belgesel dizi ve programlar, nitelikli araştırmalar ve görsel hikayeler üreten bir yeni medya yayıncısı. Yönetmen, prodüktör, editör ile fotoğraf ve video sanatçılarından oluşan ekibiyle 140journos, Şubat 2020 itibariyle 1.5 milyon abonesiyle YouTube, Facebook, Instagram, Twitter, Medium ve Periscope’un Türkiye’deki içerik ortakları arasında yer alıyor.

140journos, Türkiye’de anaakım medyanın kamuya bilgi iletme işlevini büyük oranda yitirdiği bir dönemde, Ocak 2012’de ortaya çıkan bir karşı medya projesiydi. Benimsediği içerik üretim yöntemi olan “vatandaş haberciliği” ile bireylerin olay yerinden, gerçek zamanlı ve yorumsuz olarak haber değeri taşıyan içerik üretmelerine olanak ve alan sağladı. Haberciliğin yapısal ve iktisadi olarak kırılma noktasını yaşadığımız günlerde, sosyal medya bir dezenformasyon kaynağı olmakla suçlanırken 140journos’un güvenilmez addedilen vatandaş içeriğine kattığı “doğrulanmışlık” değeri, projenin öncelikle bir harekete, hareketin de akademik ve entelektüel çevreler tarafından kabul gören bir efora dönüşmesini sağlamıştır. Proje; 2012’den 2016’ya ve 2017’den günümüze şeklinde iki ayrı dönemde incelenmelidir. 140journos’un 2012–2016 arasındaki yayınını tanımlayan vatandaş haberciliği formatı; Türkiye’de bakanlar, siyasi aktörler, aktivistler, akademisyenler ve yerli ve yabancı gazeteciler ile medya kurumları tarafından takip edilen, referans gösterilen bir haber mecrası haline gelmiştir. Haber kavramının tanımının veri ya da salt bilgiye dönüştürülerek siyasi ideolojiden bağımsız, nötr bir haberleşme ağı kurmayı, güç ve meşruiyet kaybeden mevcut medya sisteminin yaptırım gücünün muktedirin tekelinden çıkarılarak vatandaşlara dağıtılması idealiyle yola çıkan 140journos projesi, değişen haber alma alışkanlıklarını sosyolojik kırılmalar ve teknolojik sıçramalar üzerinden inceleyerek haberciliğin dününü ve bugününü tahlil etmiş, gerek akademik mecmualar gerek popüler kültür mecraları üzerinden haberciliğin ve yayıncılığın geleceğiyle ilgili tahminlerde bulunmuştur.
Bu süreç bizi 140journos yayınının ikinci dönemi olan 2017’den günümüze kadar olan kısma getiriyor. Tam bu noktada medyanın yakın tarihini bir hatırlayıp hafıza tazelemekte fayda var.

Ocak 2017’de yaptığı kurumsal kimlik ve yayın mecrası yenilemesinden sonra video içerik başta olmak üzere yaratıcı yayıncılık anlayışı ile 300 bin takipçiden 1.5 milyon takipçiye erişen 140journos, bu defa yeni formatıyla ürettiği 90 milyondan fazla izlenen 150’ye yakın yaratıcı belgeseliyle Türkiye’deki belgesel yayıncılığını kökünden değiştirdi. Belgesel izlemenin bir espiri konusu olabildiği bir konumdan başta 18–34 yaş arası Türkiye’nin internet nesline belgeseller ve orijinal belgesel diziler izletebilen bir konuma gelen 140journos, sosyal mecralar genelindeki yayınını YouTube, Facebook, Instagram ve Twitter üzerinden, lisansladığı özel yapım orijinal içeriklerini ise BluTV üzerinden yayınlıyor.


İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu