Bilgi Arşivi

Doğu Anadolu Fay Hattı Haritası – Doğu Anadolu Fay Hattı Nereden Geçiyor?

Doğu Anadolu Fay Hattı HaritasıDoğu Anadolu Fay Hattı Nereden Geçiyor? Sorularını bu makalemizde yanıtlamaya çalıştık. Türkiye deprem risk haritası AFAD tarafından kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla erişime açıldı. İşte Doğu Anadolu Fay Hattı deprem haritası ile Doğu Anadolu Fay Hattı’nın geçtiği iller

Doğu Anadolu Fay Hattı Haritası

Doğu Anadolu Fay Hattı, Türkiye’nin doğusunda olan doğrultu atımlı bir fay hattıdır. Anadolu Levhası ile kuzeye doğru hareket eden Arap Levhası arasındaki dönüşüm tipi tektonik sınırı oluşturur. İki levhanın göreli hareketlerindeki fark, fay boyunca sol yanal harekette kendini gösterir. Doğu ve Kuzey Anadolu fayları, Avrasya Levhası ile devam eden çarpışma nedeniyle sıkıştırılan Anadolu Levhasının batıya doğru hareketini birlikte barındırır.

Doğu Anadolu Fayı, Ölü Deniz Çöküntüsü’nün kuzey ucundaki Maraş üçlü eklemi ile başlayıp Kuzey Anadolu Fayı ile birleştiği Karlıova üçlü ekleminde kuzeydoğu yönünde son bulur.


Doğu Anadolu Fay Hattı Nereden Geçiyor?

Doğu Anadolu Fay Hattı, Ölü Deniz Çöküntüsü’nün kuzey ucundaki Maraş üçlü eklemi ile başlayıp Kuzey Anadolu Fayı ile birleştiği Karlıova üçlü ekleminde kuzeydoğu yönünde son bulmaktadır.

Doğu Anadolu Fay hattının geçtiği iller:

Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Elazığ, Bingöl, Muş’a kadar devam ettikten sonra Erzincan‘dan itibaren Kuzey Anadolu Fay Hattı ile birleşir.


İlginizi Çekebilir 👇

👉 Dünya Tarihindeki En Büyük 10 Deprem

👉 17 Ağustos Depreminde Kaç Kişi Öldü? 

👉 Deprem Çantasında Neler Olmalı? Deprem Çantası Nasıl Hazırlanmalı?

👉 Deprem Yatağı Nedir? 

👉 Deprem Anında ve Enkaz Altında Yapılması Gerekenler Nelerdir?

👉 Deprem İzolatör Sistemi Ne İşe Yarar?

👉 Öğrenci Gündemi’ ni İnstagram’dan Takip Etmek İçin Tıklayınız

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu