Yaşam

İğne Korkusu (Belonefobi): Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi Nedir?

İğne Korkusu (Belonefobi): Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi Nedir? Psikoterapiye gitmenin ana nedenlerinden biri fobik hastalıktır ve bunlar arasında en yaygın iğne korkularından biridir. Hatta bazı araştırmalar, nüfusun% 10’unun bu fobiden muzdarip olduğunu iddia ediyor. Şiddetle kullanıldığında iğnelerin ağrıya neden olabileceği doğrudur, iğne fobisi veya belonefobi karakterizedir çünkü kişi irrasyonel bir teröre ve sakatlığa yol açabilecek büyük bir kaygıya maruz kalır .

Örneğin Belonefobi, bu nesnelerle ilgili gerçekçi olmayan korkular nedeniyle bir kişinin bir sağlık merkezine gidememesine neden olur. Fobilerin ayırt edici özelliklerinden biri, fobik bireyin bu üzücü tepkiyi tetikleyen uyarandan kaçınmaya çalışmasıdır.

İğne Korkusu Nedir?

Çoğu insan için iğne korkusu, aşılanmaları gerektiği zaman gibi yalnızca belirli noktalarda kendini gösterir. Bununla birlikte, diğer insanlara daha yaygın görünebilir, birinin şeker hastası olduğunu ve insülin alması gerektiğini hayal edin.

Akupunktur korkusu bir fobidir ve bu nedenle anksiyete bozuklukları grubuna dahildir . Fobik uyaranlar, iğneler gibi mevcut olabilecekleri belirli durumlar ve tripanofobi veya enjeksiyon korkusu gibi şırınga ve enjeksiyonların enjekte edilme olasılığı hakkında yoğun, mantıksız ve ısrarcı korkulardır.

Belonefobi genellikle kan korkusu (hematofobi) veya keskin nesnelerden korkma (aikmofobi) ile karıştırılır. Tabii ki, bu insanlar mutlaka kan ve diğer keskin nesnelere hizmet etme korkusunu yaşamazlar Belonefobi, aikmofobi ve hematofobi arasında ayrım yapın.

Bu tür fobi, genellikle belirli nesnelerden veya durumlardan korkan belirli fobik hastalıkları ifade eder. Örneğin: kediler, örümcekler, yılanlar veya uçma korkusu.


Belonefobi Sebepleri Nelerdir?

Fobiler genellikle öğrenilmiş korkulardır. Bu korkular, travmatik bir olaydan sonra klasik koşullandırma adı verilen bir tür çağrışımsal öğrenme ile gelişir. Örneğin iğnelerle ilgili kötü bir deneyimden sonra.

Aslında, bilim camiasında fobiler konusunda en etkili kişilerden biri, 1920’lerde Albert adlı bir çocuğun daha önce hayran olduğu beyaz bir sıçana karşı mantıksız bir korku yaratan Amerikalı psikolog John Watson’dur .

Deneyin amacı, normalde bir hayvanla oynayan bir çocuğun duygusal tepkilerini gözlemlemekti. Bununla birlikte, seanslar boyunca, sıçana küçükleri korkutan yüksek bir ses sunuldu. Her iki uyarıcının birkaç sunumundan sonra, küçük Albert yüksek sesle olmasa bile sıçanlardan korktu.

Ancak fobiler , dolaylı koşullandırma olarak bilinen bir yerde gözlem yoluyla da öğrenilebilir . Yani, bir kişi enjeksiyon yaptığında, bireyin nasıl çığlık attığını görebilir ve güçlü bir enjeksiyon korkusu yaratabilir.

Diğer yazarlar, insanların biyolojik olarak fobilerden etkilendiğini çünkü korku, hayatta kalmamızın anahtarı olan uyarlanabilir bir duygudur. kavga veya kaç reaksiyonuna neden olur . Bu nedenle korku, beynin ilkel bölgeleri ile ilişkilendirilir ve ilkel ve bilişsel olmayan çağrışımlar tarafından geliştirilir. Başka bir deyişle, mantıksal argümanlarla değiştirilemezler.


İğne Korkusu (Belonefobi) Belirtileri Nelerdir?

Bu tür bir fobi, çeşitli durumlarda ortaya çıkabilir. Örneğin:

  • İğneleri görün
  • Hemşireler ve doktorlarla iletişime geçerek
  • Kendinize zarar verirken ve bir iğne beklerken
  • Bir diş hekimini ziyaret ederken
  • Bir tıp merkezine veya hastaneye yakın olun
  • Mandal kullanırken
  • İğneleri TV’de izle
  • Hastaneyi andıran antiseptik bir koku

Bu fobiden muzdarip bir kişi kendini bu durumlardan herhangi birinde bulduğunda, bir dizi bilişsel, davranışsal ve fiziksel semptom yaşar. Bunlar:

  • Bilişsel belirtiler : irrasyonel düşünceler, ağrı, kaygı, aşırı korku, yaklaşan ölüm düşünceleri, kafa karışıklığı, konsantrasyon eksikliği vb.
  • Davranışsal belirtiler : Korktuğunuz uyarandan kaçınmaya çalışın.
  • Fiziksel : baş ağrısı, nefes darlığı, mide ağrısı, mide bulantısı, baş dönmesi vb.

Belonefobinin Tedavisi Nedir?

 

Bu tür fobi çok yaygın olmakla birlikte bilimsel araştırmalara göre tedavi açısından yüksek bir başarı oranına sahiptir. İşe yarayan çeşitli psikolojik terapiler vardır, ancak en yaygın kullanılanı bilişsel davranışçı terapidir.

Bu terapi şekli farklı yöntemler kullanır ve fobileri tedavi etmek için en etkili gevşeme teknikleri ve maruz kalma yöntemleridir . İkisini birleştiren yöntemlerden biri, hastanın kademeli olarak fobik bir uyarana maruz kaldığı, ancak önce yukarıda özetlenen gevşeme teknikleri gibi farklı başa çıkma stratejilerini öğrenmesi gereken sistematik duyarsızlaştırmadır.


İlginizi Çekebilir  👇

👉 B9 Vitamini Ne İşe Yarar? 

👉 Öğrenci Gündemi’ ni İnstagram’dan Takip Etmek İçin Tıklayınız

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu