Öğrenci Gazetesi

En Çok İşsiz Kalan Bölümler

En Çok İşsiz Kalan Bölümler. Gün geçtikçe gelişen ve değişen dünya beraberinde mesleklerin ve ihtiyaç duyulan kalifiyeli personel oranlarını da değiştirmekte. Ülkemizde her yıl yeni üniversiteler ve bölümler artışıyla doğru orantılı olarak mezun sayıları da artmakta ne yazık ki üniversite mezunları işsizlik oranı da artmakta. Ülkemizde iş gücünün 5 milyon 388 binlik kısmını fakülte ve yüksekokul mezunları oluşturuyor. TÜİK verilerine göre 2020 yılında Türkiye’de üniversite mezunu olup da herhangi bir işte çalışmayanların sayısı 1 milyon 350 bine ulaştı.

En Çok İşsiz Kalan Bölümler

İktisadi idari bilimler fakültesinde özellikle işletme, iktisat, çalışma ekonomisi gibi bölümlerde on binlerce mezun bulunmaktadır. Fen edebiyat fakültesinde ise en çok mezun fizik, kimya, biyoloji gibi temel bilimlerde fazlasıyla mezun vardır. Hatta pek çok üniversitede bu üç bölümün kaldırılması yönünde çalışmalar yapılmaya başlanmıştır. Ayrıca felsefe, sosyoloji, matematik ve Türk dili ve edebiyatı bölümlerinin de mezun sayıları çok fazladır. Aynı şekilde bu saydığımız fen edebiyat fakültesine bağlı bölümler, eğitim fakültesinde de bulunmaktadır. Bu nedenle mezun sayısı daha da fazla olmaktadır. İletişim fakültesinde ise gazetecilik en fazla mezunu olan bölümdür ve işsizlik oranı oldukça fazladır. Gazetecilik bölümünü halkla ilişkiler ve tanıtım bölümü takip etmektedir.

Son iki yılda ise mühendislik, mimarlık ve hukuk fakültelerinin öğrenci sayılarında da çok fazla bir artış olmaktadır. Her yıl on binlerce makine mühendisi, inşaat mühendisi, mimar ve avukat mezunu olmaktadır. Bu bölümler de gelecekte iş sıkıntısı çekebilecek bölümlerin başında gelmektedir. Eğer bu bölümlerden herhangi birinde okuyorsanız veya herhangi birinden mezunsanız, rakipleriniz içinden en iyisi olmaya özen göstermeli, kendinizi sürekli güncellemeli ve geliştirmelisiniz.

TÜİK verilerine göre, yüksekokul veya fakülte mezunları arasında eğitim durumu ve mezun olunan alan itibariyle Türkiye’deki iş gücü, işsiz sayıları ile işsizlik oranları şöyle:

 


İlginizi Çekebilir 👇

👉 En Çok Ataması Olan Bölümler

👉 Öğrenci Gündemi’ ni İnstagram’dan Takip Etmek İçin Tıklayınız

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu