Teknoloji

Windows’ta Çift Monitör Kurulumu

Her ekranı kendi Başlat düğmesi, duvar kağıdı ve daha fazlası ile özelleştirin. Birden çok monitöre sahip bir sistem, birden fazla pencere veya uygulama ile çalışırken çoklu görev verimliliğinizi artırmak istediğinizde kullanışlı olur . Ayrıca daha az sıkışık hisseder. Yine de daha pratik hale getirmek için doğru şekilde yapılandırmanız gerekir.

Bir oyuncu, içerik oluşturucu veya veri analisti olun, bu kılavuz size Windows işletim sisteminde çift monitörlerin nasıl kurulacağını gösterecektir.

Windows 10’da Çift Monitör Kurma

  • Kablo kullanarak bağlama
  • Takma birimi kullanma
  • Bir döküm cihazı kullanma

Windows 10, üçüncü taraf uygulamaları kullanmak zorunda kalmadan ve Windows 7’deki tanıdık komutları kullanmadan birden fazla monitörü destekleyen çeşitli özelliklere ve ayarlara sahiptir.

İster masaüstünüze, ister iş istasyonunuza çift monitör veya dizüstü bilgisayarınıza harici bir ekran kurmak isteyin, ayarlamak için aşağıdaki adımları kullanın.

Kablo Kullanarak Bağlanma

Çift monitör kurulumunu yapılandırmadan önce , bilgisayarınızı ve monitörünüzü bağlamak için gereken tüm kablolara sahip olduğunuzdan emin olun .

Bilgisayarınıza bağlı olarak, bilgisayarınızda bulunan bağlantı noktalarının yanlarına veya arkalarına bakın. Bunlar arasında HDMI, VGA, DVI veya DisplayPort kullanan video sinyali ve bağlantı güç kabloları bulunur.

Monitörünüz için de aynısını yapın ve emin değilseniz, ekranı nasıl bağlayacağınızı biliyorsanız, modelini ve modelini kontrol edin. Bağlantı noktalarını monitörün arkasında veya altında bulabilirsiniz.

Not : PC’nizdeki video bağlantısı monitörünüzle eşleşmelidir. Bilgisayarınızda yalnızca DVI bağlantısı varsa ve monitörünüzde bir bağlantı yoksa, bir dönüştürücü kablo veya özel adaptör kullanabilirsiniz.

En popüler ve yaygın olarak kullanılan desteklenen ekran bağlantısı türü HDMI’dır. Bu tür bağlantı noktalarından en az birine sahip olan hemen hemen tüm TV’lerde ve çoğu bilgisayar monitöründe bulacaksınız, bu nedenle bir HDMI kablosu bulmak zor olmamalıdır.

Benzer şekilde, HDMI bağlantı noktaları daha küçük aygıtlar için mini ve mikro HDMI veya standart HDMI bağlantı noktası gibi farklı türlerde gelir.

Ancak, eski bilgisayarlarda PC’nize bağlanmak için kablolarındaki metal pimlere dayanan VGA veya DVI bağlantı noktaları olabilir. Daha yeni monitörlerde bu tür bağlantılar için destek yoktur, ancak DVI’dan HDMI’ya geçmeyi deneyebilirsiniz.

DisplayPort, HDMI kadar yaygın değildir, ancak üst düzey dizüstü bilgisayarlar, nispeten yeni bilgisayar monitörleri ve özel grafik kartları bu tür bağlantılara sahip olabilir. Ayrıca yeni Android akıllı telefonlarda ve yeni MacBook’larda USB-C bağlantısı var ve bu türü USB-C girişini destekleyen bir monitörle kullanabilirsiniz. Alternatif olarak, USB-C – HDMI / DisplayPort bağlantılarına sahip bir kablo da alabilirsiniz.

Hem PC’nize hem de monitörünüze uyan kabloyu takın, güç kablosunu elektrik prizine takın ve monitörü açın.

Ekranı Yapılandırma

Bir sonraki adım, sunum ekranınızı yapılandırmaktır.

Bunu yapmak için, Windows monitörü tanıması ve kullanabilmesi için masaüstü ekranını ikinci monitörünüzle çoğaltır veya genişletirsiniz. Çoğu durumda, Windows monitörü girişiniz olmadan otomatik olarak algılar ve yapılandırır, ancak yapılandırmayı gerçekleştirmek için aşağıdaki adımları uygulayın.

  • Bilgisayarınızın masaüstüne gidin ve herhangi bir boş alanı sağ tıklayın.
  • Ekran Ayarları’nı seçin .
  • Birden Çok Ekran’a gidin ve Algıla’yı tıklayın .
  • Kablosuz monitör için Birden Çok Ekran altındaki Kablosuz ekrana bağla’yı tıklayın.

Kablosuz monitör, Miracast özelliğine sahip PC’nizin veya mobil cihazınızın ekran görüntümüzü bir WiFi Direct arayüzü üzerinden monitörünüze göstermesini sağlar. Masaüstünüzü kablosuz olarak monitöre çoğaltabilir veya genişletebilir ve mobil cihazınızı WiFi üzerinden Dual Cast ile (cihazlarınıza bağlı olarak) bağlayabilirsiniz.

Tanımla’yı tıklayarak monitör sırasını da seçebilirsiniz . Windows her ekranda 1 ve 2 sayısını gösterecektir, bu da hangisinin hangisi olduğunu bilmenize yardımcı olur.

  • Bilgisayarınızın birincil ekran olmasını istiyorsanız, Birden Çok Ekran bölümüne gidin ve Bunu ana ekranım yap kutusunu işaretleyin veya Bu cihazı birincil monitör olarak kullanın .

Not : Birincil / ana ekranın Başlat menüsü, saati, görev çubuğu ve diğer uygulamaları olacaktır, ancak Windows görev çubuğuna> Özellikler> Tüm ekranlarda görev çubuğunu sağ tıklatarak bu iki ekrana da sahip olabilirsiniz .

  • Ekran yönünü ve çözünürlüğünü uygun şekilde ayarlayın ve Değişiklikleri Koru’yu seçerek yeni ekran ayarlarını kaydedin .

Monitör Görüntüleme Siparişinizi Kişiselleştirin

İkinci monitör bağlandıktan ve ekran takıldıktan sonra, ekranı geliştirebilir ve kişiselleştirebilirsiniz. Burada yapabileceğiniz farklı şeyler var:

  • Başlangıç ​​ekranını ikinci monitörde değil sadece PC’nizde gösterir.
  • Görev çubuğu tercihlerini ayarlama ( Görev Çubuğu> Ayarlar> Görev Çubuğu tercihleri’ne sağ tıklayın ).
  • Arka plan resminizi kişiselleştirme ( Masaüstü> Kişiselleştir’i tıklayın ve resimleri, temaları veya renkleri seçin).

Not : Windows 10, panoramik bir görüntüyü monitörlere yaymanızı sağlayan yeni bir panoramik temaya sahiptir. Bunu yapmak için Başlat> Ayarlar> Kişiselleştirme’yi tıklayın.

Panoramik bir resim seçmek için Gözat’a tıklayın. Bir uygunluk seçin> Yayılma’yı tıklayın , artık hazırsınız.

Windows 8 ve 7’de Çift Monitör Nasıl Kullanılır

Windows 8 veya 7 kullanıyorsanız ikili monitörler kurabilirsiniz. Adımlar Windows 10’dakilerden biraz farklı olabilir, ancak sonuçta çift monitör kurabilirsiniz.

  • PC ve monitörün bağlı olduğundan emin olun ve ardından klavyenizdeki Windows Tuşu + P tuşlarına basın .
  • Dört seçenekten birini seçin: Yalnızca bilgisayar, Çoğalt, Genişlet, Yalnızca projektör .
  • Masaüstünüze sağ tıklayın ve Ekran Çözünürlüğü’nü seçin .
  • Click Çoklu görüntüler ve sonra da tıklatın Kopyala veya uzatın hem ekranlarda aynı görüntüyü gösterir, ya da iki cihaz arasında masaüstünüzü genişletmek için. Monitörünüzü göremiyorsanız Algıla’yı tıklayın .
  • Masaüstünü sağ tıklayıp Ekran Ayarları’nı seçerek aynı marka ve modelde değilse ekranların eşleşmesini sağlayın . Ekranları seçme ve yeniden düzenleme’ye gidin ve masaüstünüzdeki monitörlerin yönüne uymaya çalışın. Bunu, uygun şekilde hizalanıncaya kadar dikdörtgenleri eşleştirmek için tıklayıp sürükleyerek yapabilirsiniz.

Bağlantı İstasyonu Kullanarak Çift Monitör Kurma

Bir yuvası PC’nize fare, klavye, harici sabit diskler, yazıcı ve harici monitörler gibi birden çevre birimleri bağlayan basit bir yol sunar. Sınırlı bağlantı noktaları sayesinde bilgisayarınızın kolayca sunmadığı daha fazla bağlantı noktası sağladığı için daha çok bir bağlantı noktası çoğaltıcısıdır.

Çoğu yerleştirme istasyonu, daha fazla video bağlantı noktasına sahip oldukları için birden çok monitörü bağlayabilir ve PC’nize bağladıktan sonra ekranını kapatabilir ve bunun yerine monitörünüzü kullanabilirsiniz.

Bir Döküm Cihazı Kullanarak Çift Monitör Kurma

Google Chromecast gibi bir yayın cihazı kullanarak bilgisayarınızın ekranını ikinci bir monitöre veya ekrana çoğaltabilirsiniz .

Bir video oynatıcıdan, müzik dosyalarından veya podcast’lerden, tüm masaüstünüzden veya hatta tarayıcı sekmelerinden çift monitöre yayın yapmak da dahil olmak üzere Google Chromecast ile yapabileceğiniz birçok harika şey var .

  • Masaüstünüzün tamamını yayınlamak için tarayıcınızın sağ üst kısmındaki Chromecast simgesini tıklayın. Bu kılavuz için Google Chrome’u kullandık, bu nedenle Ayarlar menüsüne (üç nokta) gidin ve Yayınla’yı tıklayın .
  • Ekranların hemen altındaki Kaynaklar’ı tıklayın .
  • Click Masaüstü Cast ve ardından istediğiniz ekranı tıklayın. İki ekran olduklarından, yayınlamak istediğiniz ekranı ve ses yayınlamak isteyip istemediğinizi seçmeniz gerekir.
  • Tercih ettiğiniz seçenekleri belirleyin ve ardından Paylaş’ı tıklayın . Ekran , görev çubuğu ve daha fazlası dahil olmak üzere Chromecast aracılığıyla monitörünüze yayın yapar . Ancak bu, açık programları, pencereleri veya uygulamaları iki ekran arasında taşıyabileceğiniz anlamına gelmez.

Ekran Alanınızı İki Katına Çıkarın

Çift monitör ayarlamak Windows’ta basit bir işlemdir, ancak PC’nizdeki varsayılan yöntemin yanı sıra bunu yapmanın farklı yolları vardır. Yukarıda listelenen adımları ve yöntemleri kullanarak çift monitör kurabildiniz mi? Aşağıda bir yorum bırakarak bize bildirin.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu